Volledig scherm
© ANP

Het is voorjaar en de brandweer rijdt zich weer vast op campers en caravans

De brandweer in de regio Utrecht heeft op weg naar meldingen steeds vaker last van obstakels onderweg. Auto’s die verkeerd geparkeerd staan waardoor de ladderwagen er niet langs kan, of auto’s die op een waterwinput staan: het komt steeds vaker voor, constateert de Veiligheidsregio Utrecht.

Met het voorjaar op komst, is het probleem nóg nijpender, legt coördinator Nick van Schaick uit. ,,Er staan dan veel meer campers en caravans in de wijken, omdat mensen die moeten inpakken voor de vakantie. En het liefst hebben ze die dan zo dicht mogelijk bij de deur, op plekken waar dat voor ons heel onhandig is.’’ 

Steeds vaker lopen brandweerlieden vertraging op als ze naar een melding moeten. In de ergste gevallen moet er soms een omweg genomen worden om bij de locatie te komen. ,,Bij een niet-spoedmelding is het natuurlijk te overzien, maar als je naar een reanimatie moet dan is het echt frustrerend’’, aldus Van Schaick.

Concrete cijfers over het vastlopen naar meldingen heeft de brandweer overigens niet, die worden niet bijgehouden. Maar dát het gebeurt, wordt wel steeds vaker geconstateerd.

Gele kaarten

De brandweer deelt al langer gele kaarten uit aan inwoners die verkeerd geparkeerd staan. ,,Dat zijn waarschuwingen, eigenlijk net als bij het voetbal. Let op, u staat in de weg en hindert de hulpdiensten.’’  Ook staan er tips op zodat mensen de hulpdiensten wel de ruimte geven, zoals de auto vijf meter uit de bocht te parkeren en niet voor afsluitpaaltjes of hekken. Ook hebben de brandweerauto’s een breedte van drieënhalve meter nodig om goed te kunnen navigeren.

De brandweer werkt samen met de gemeente en de politie om het bewustzijn van bewoners te vergroten. Van Schaick:,, Als we in dezelfde wijk steeds op hetzelfde probleem stuiten, geven we dat door en kunnen boa’s of agenten er bekeuringen voor uitschrijven.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht