Volledig scherm
© William Hoogteyling

Het kan wél: een basisschool vol meesters

De locatie Groenvliet van de IJsselsteinse basisschool de Pijler is een uitzondering op de landelijke regel: hier staan meer meesters voor de klas dan juffen. En, ook bijzonder, de Pijler heeft een vróuwelijke directeur.

Landelijk zijn meesters in het basisonderwijs een zeldzaamheid, maar bij de christelijke school aan de Lagebiezen (86 leerlingen) juist in de meerderheid: 5 tegen 3.

Deze bijzondere verhouding is zeker het vermelden waard, vindt directrice Wendy Zweep. Want stiekem is ze wel een beetje trots op haar mannenclub, die begin van dit schooljaar is aangevuld met adjunct Ashwin Hartman. ,,Dat hier meer mannen zijn dan vrouwen is voor een deel toeval. Dat kwam dit jaar zo uit.''

Quote

Er wordt tijdens de koffiepau­zes nu over voetbal gepraat

Juf Wielinga

De Pijler heeft naast Groenvliet nog een vestiging: het Baken, in de wijk Zenderpark. Per schooljaar bekijkt het schoolteam wat elke groep leerlingen nodig heeft.

Dit jaar leidde het er toe dat de vijf mannen (Ashwin Hartman,  Ed Janssen, Dirk van Oostenbruggen, Hans Tuls en conciërge Fred van den Dungen) samen op één locatie werden ingedeeld.

Even wennen
Met al die mannen heb je toch andere gesprekken. Dat was in het begin even wennen. Voor henzelf, maar ook directeur Zweep en de juffen Ida Kleinloog, Annemieke Bovenhof en Helene Wielinga.
Mannen zijn over het algemeen directer en maken meer grappen.

,,Er wordt tijdens de koffiepauzes nu over voetbal gepraat'', zegt juf Wielinga. Een verademing voor adjunct-directeur Hartman: hij was de afgelopen zeven jaar onderwijzer in Houten. Hier werkte de 29-jarige samen met bijna allemaal vrouwen.

 ,,Er werd heel veel gesproken over de kleinkinderen.'' Ander verschil: wanneer al het onderwijzend personeel van de school bij elkaar zit, is het ook wat rustiger. Minder gebabbel.

Quote

Jongetjes zoeken iemand om zich aan te kunnen spiegelen

Directrice Zweep

Rolmodel
Volgens pedagogen zijn meesters belangrijk als rolmodel voor jongetjes. Directrice Zweep herkent zich hier wel in: ,,Jongetjes zoeken iemand om zich aan te kunnen spiegelen. Maar dat geldt, misschien iets minder, ook voor meisjes. De meest ideale situatie zou zijn wanneer op een basisschool net zoveel juffen als meesters zouden zijn.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht