Volledig scherm
Laura Stassen © Indebuurt Utrecht

Het stadsie van Laura: 'Als je bij Tai Soen de juiste menukaart kiest, gaat er een wereld voor je open'

indebuurtIn deze rubriek vragen we Utrechters het hemd van het lijf, op zoek naar bijzondere, hilarische en onvergetelijke verhalen en leuke tips. Want in Utrecht, daar gebeurt van alle hand! Vandaag het stadsie van local Laura Stassen. Laura runt de winkel Kraak & Maak en heeft een eigen bedrijf: Zin & Verzin.

3 x local Laura

- "Iemand zei eens tegen mij: 'jij bent iemand die óf stil staat, óf keihard aan het rondrennen is. Er zit niks tussenin'. En eigenlijk herken ik me daar wel in!"

- "Ik ben dol op kinderboeken."

- "Ik kies vaak niet de weg die het meest voor de hand ligt en krijg dan ook vaak te horen: 'dat zag ik niet aankomen!'"

Auditie in Utrecht

Volledig scherm
© ANP

"Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer alleen naar Utrecht ging. Ik mocht auditie doen voor een schrijfopleiding en ik bleef bij mijn achternichtje logeren. Zij woonde in een studentenhuis en ik weet nog dat ik dat best heftig vond, zo'n huis met alleen maar meiden. En ik vond Utrecht zo groot! Ik woonde op dat moment in Maastricht en daar kun je alles makkelijk lopen. Dat was in Utrecht wel even anders. Of het iets is geworden met die schrijfopleiding? Nou, nee, haha. De auditie duurde het hele weekend en het was niet bepaald een succes. Ik denk vooral omdat ik nog veel te jong was. Maar, ik vond Utrecht wel meteen heel leuk, creatief en kunstzinnig. En uiteindelijk ben ik er dus tóch beland."

De juiste menukaart

Volledig scherm
© Unsplash

"Bij Tai Soen, het Chinese restaurant in Hoog Catharijne, kun je ongelofelijk goed eten. Er zijn twee menukaarten: eentje met plaatjes en eentje zonder plaatjes. Die met plaatjes is vooral voor de toeristen, dus die moet je niet hebben! In de 'goede' menukaart, die ook mooi ingebonden is en niet van plastic, staan de écht lekkere gerechten. Als je dat eenmaal doorhebt, gaat er echt een wereld voor je open. Er zijn ook allerlei gebruiken. Zo moet je het dekseltje van de theepot er schuin opzetten als je nog meer thee wilt. Er overal zijn speciale kommetjes en stokjes voor. Echt heel leuk!"

Lievelingshuis

Een foto die is geplaatst door null (@kleinzuylenburg) op

"In mijn vrije tijd ga ik graag wandelen door Utrecht. Zo wandel ik bijna ieder weekend wel naar Fort aan de Klop om daar te lezen en te schrijven. Ook loop ik vaak richting Oud-Zuilen. Daar staat ook mijn lievelingshuis, Klein Zuylenburg. Het is echt zo'n Pipi Langkous huis, heel tof! Toevallig zit er een Bed & Breakfast in, dus ik heb mijn ouders een keer een overnachting daar cadeau gedaan. Natuurlijk heb ik toen zelf ook even binnen gekeken. Het staat trouwens te koop nu, maarre, het is echt véél te duur..."

Kraak & Maak

Volledig scherm
© Kraak & Maak

"Samen met Saskia Korver run ik de winkel Kraak & Maak aan de Donkerstraat. In de winkel vind je producten van zo'n dertig verschillende Utrechtse ondernemers. Zelf verkoop ik hier typemachines en zelfgetypte gedichtjes. Wat ik zo leuk vind aan deze plek, is dat er veel bijzondere mensen komen. Zo is er een meneer die geen telefoon of laptop heeft, maar álles op een oude typemachine doet. Laatst was hij in de winkel, helemaal gestrest, want hij moest een brief aan de gemeente typen en zijn lint was op. Dat zijn dingen die je normaal niet zo snel mee zou maken!"

Winkeltips

Volledig scherm
Dorothé van De Utrechtse Kinderboekwinkel © De Utrechtse Kinderboekwinkel

"Een winkel waar ik heel graag kom, is De Utrechtse Kinderboekwinkel. De eigenaresse, Dorothé Cras, runt de winkel echt met hart en ziel en ze kent íeder boek. Ik ben dus echt een boekennerd en ik ben dol op kinderboeken. Zij snapt dat! Een andere fijne zaak vind ik Bureau Bewust. Hier kom ik bijvoorbeeld voor mooi papier voor de typemachine. Er werkt een wat oudere meneer die de voorraad nog ouderwets bijhoud in een opschrijfboekje. Hij kent mij inmiddels en weet altijd precies wat ik nodig heb. Heel leuk is dat."

Jouw Utrecht

Komen er na het lezen van dit stuk meteen een heleboel herinneringen bij je boven? En lijkt het je leuk om deze verhalen en anekdotes te delen op indebuurt? Neem dan contact met ons op door te mailen naar utrecht@indebuurt.nl.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht