Het Vechtstreekmuseum in Maarssen.
Volledig scherm
Het Vechtstreekmuseum in Maarssen. © AD

Het Vechtstreekmuseum in Maarssen is zo boos op de gemeente dat het de deuren voorlopig dicht houdt

Een document over gemeentelijke gebouwen leidt tot veel wrevel in Stichtse Vecht. Na eerdere onrust over de mogelijke sluiting van een zwembad is nu het Vechtstreekmuseum boos op het gemeentebestuur.

Stichtse Vecht heeft het gebruik van alle gebouwen die eigendom zijn van de gemeente op een rijtje gezet. In deze zogeheten Vastgoednota staan ook opties opgesomd voor mogelijke veranderingen in de toekomst.

Kwaad bloed

Dit heeft kwaad bloed gezet bij het bestuur van het Vechtstreekmuseum. Het kleinschalige museum is gevestigd in een voormalig koetshuis op buitenplaats Goudestein in Maarssen. 

In de Vastgoednota staat dat onderzocht wordt of het museum verplaatst kan worden naar buitenplaats Boom en Bosch in Breukelen. Daar zou het gebruik kunnen maken van een commissiezaal. 

Deuren dicht

Het Vechtstreekmuseum is volledig overvallen door deze informatie, meldt het in een verklaring op Facebook. ,,Dit bericht heeft het bestuur doen besluiten de deuren van het museum voorlopig gesloten te houden. Van alle bij het museum betrokken vrijwilligers (inclusief bestuur) kan tegen de huidige achtergrond niet verlangd worden dat zij zich met het vertrouwde enthousiasme en geheel belangeloos blijven inzetten om de rijke en boeiende geschiedenis van de Vechtstreek aan de bewoners van de gemeente Stichtse Vecht en daarbuiten uit te dragen.’’

Quote

Dit bericht heeft het bestuur doen besluiten de deuren van het museum voorlopig gesloten te houden

Vechtstreekmuseum

De organisatie bereidde zich voor op het openen van de deuren vanaf 1 juni. Het bestuur wil nu snel in gesprek met het gemeentebestuur en beraadt zich of ‘een heropening van het museum aan de orde is.’ 

Wethouder Klomps heeft inmiddels gereageerd op de boosheid en schrijft op Twitter dat hij ook geen sluiting wil. Na het weekend volgt er contact over de de huisvesting.

Zwembad

Vorige week reageerden inwoners van Breukelen al verbolgen op het hoofdstuk van de Vastgoednota over zwembad ’t Kikkerfort. Er stond in dat de locatie mogelijk een andere functie krijgt. Er volgde een online petitie van bewoners die de gemeente oproept het zwembad open te houden.

De gemeente liet na de onrust weten dat sluiting nu niet aan de orde is, maar dat er — na goedkeuring van de gemeenteraad — een onderzoek komt naar de toekomst van de gebouwen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht