Een ja/ja-sticker
Volledig scherm
Een ja/ja-sticker © AD

Heuvelrug akkoord met ja ja-sticker: voortaan zelf kiezen als je alle reclame op de mat wil hebben

De raad van de Utrechtse Heuvelrug is donderdagavond akkoord gegaan met de invoering van de ja ja-sticker. Het duurt nog wel voordat de folders niet meer automatisch op de deurmat zullen vallen. Wethouder Hans Waaldijk krijgt  de tijd voor een invoering van de sticker.

Met de ja ja-sticker kunnen bewoners van de Utrechtse Heuvelrug aangeven of ze folders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen. Tot nu toe krijgen inwoners die geen sticker op de hun bus plakken alle reclamemateriaal. Nu wordt dat principe omgedraaid.

Waaldijk adviseerde de raad overigens niet in te stemmen met de motie van VVD, D66, Open en ChristenUnie. Hij vond het voornamelijk duur en ook de capaciteit van het ambtenarenkorps beperkt. ,,We zitten volop in een proces van een nieuw afvalsysteem. Naast de tijd kost het ons ook geld.”

De raad veegde het advies van de wethouder van tafel. De motie werd voor de vergadering overigens wel iets aangepast. Vooral om tegemoet te komen aan de bezwaren van ondernemers, die door de nieuwe sticker omzetverlies vreesden. Ook verengingen als de harmonie, voetbalclubs en oranje verenigingen zien inkomsten wegvallen.

Kopje water naar het IJsselmeer brengen

Dus zei D66-fractievoorzitter Karin Oyevaar: ,,Het college moet binnen redelijke termijn na overleg met de verschillende ondernemersverenigingen, met een voorstel naar de raad te komen om de ja ja-sticker voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug in te voeren. En in dit voorstel een uitzondering te maken voor lokale non-profit organisaties.”

Met name het CDA en BVHLokaal gaven tegengas. Sybe Streekstra (BVHLokaal) was een fel tegenstander. ,,We hebben net een flink bezuinigingsoperatie achter de rug en gaan nu extra geld uitgeven. Dat kan niet, dat kunnen we niet aan onze inwoners verkopen. Dit is een kopje water naar het IJsselmeer brengen. Niet doen dus.”

Burgemeester Frits Naafs kwam ook nog even terug op de het voorstel om militairen in te zetten om te helpen bij politietaken. Dat wordt morgen besproken bij het  congres van de gemeenten. Werner van Katwijk van het CDA kwam met een opmerkelijk idee. ,,Kunnen we de mariniers niet laten omscholen tot politieagenten.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht