Volledig scherm
In Rotterdam kunnen vrouwen die worden nagesist of nageroepen dat via een speciale app melden bij de gemeente. © ANP

‘Hey, schatje!’ Nasissen of -fluiten, hoeveel vrouwen in Utrecht hebben hier last van?

PollDe gemeente Utrecht laat uitzoeken hoe groot het probleem van straatintimidatie in Utrecht is. In een aantal steden is het nasissen of naroepen van vrouwen en meisjes al strafbaar. 

Poll

Vrouwen lastigvallen op straat zou ook in Utrecht strafbaar moeten worden

Vrouwen lastigvallen op straat zou ook in Utrecht strafbaar moeten worden

  • Eens (90%)
  • Oneens (10%)
2117 stemmen

De gemeente zegde bijna twee jaar geleden toe alles te doen wat in haar macht ligt om de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte, het uitgaansleven en het openbaar vervoer te waarborgen. 

Een volledig beeld van de aard en omvang van straatintimidatie in Utrecht ontbreekt echter nog, stelt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. ,,Bij een nieuw onderwerp is het van belang dat er goed inzicht is in de aard en omvang van het probleem.’’

Binnenkort wordt een vragenlijst verspreid in de stad. Daarnaast worden interviews gehouden met Utrechters die met straatintimidatie te maken hebben gehad. ,,De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor de lokale aanpak’’, aldus het college. Naar verwachting is het onderzoek in de loop van 2020 klaar.

Vooruitlopend op de uitkomsten verwacht het college dat straatintimidatie, afhankelijk van de kenmerken en bevolkingssamenstelling, verschilt per wijk. ,,De verwachting is dat in de binnenstad de nadruk ligt op het uitgaansleven, in andere wijken zal naar verwachting het zwaartepunt liggen bij bepaalde (jongeren)groepen die zich intimiderend gedragen op straat.’’

Strafbaar

De aanpak van straatintimidatie is in steeds meer steden een punt van aandacht. Een aantal gemeenten heeft deze vorm van lastigvallen lokaal strafbaar gesteld door het in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen. Als iemand in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg of Almere zich schuldig maakt aan straatintimidatie, kan de dader een boete krijgen. 

Rotterdam is de enige gemeente waar tot dusver een boete is opgelegd aan een dader van straatintimidatie. Een 36-jarige man werd vorig jaar december door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 200 euro voor het lastigvallen van vrouwen op straat. Hij riep ze niet alleen na (‘Hey schatje, ga je nu al weg?’), maar liep soms ook achter de vrouwen aan, maakte kus- en handgebaren en ging dicht naast een vrouw zitten op een bankje.

Als het onderzoek is afgerond komt het Utrechtse college met een lokale aanpak tegen straatintimidatie. Belangrijk onderdeel hiervan zal preventie vormen, stelt het gemeentebestuur in de brief aan de gemeenteraad. Het college wil straatintimidatie zoveel mogelijk voorkomen door ‘ons te richten op mogelijke slachtoffers en daders, toezicht, weerbaarheid en de veilige inrichting van de openbare ruimte’. 

Heb jij weleens last (gehad) van straatintimidatie? Stuur een reactie naar: un.reageren@ad.nl 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht