Volledig scherm
De kruising van het Maarschalkerweerdpad en Tussen de Rails: de locatie van het nieuwe station Koningsweg. © AD

Hier moet het tweede grote treinstation van Utrecht komen

Om de forse groei van de regio en de stad Utrecht tot 2030 op te vangen wil de gemeente het station Utrecht-Lunetten samenvoegen met het nog te bouwen station Koningsweg. Zo ontstaat een groter station waarvan een deel van de reizigers dat nu op Utrecht Centraal reist, straks ook gebruik kan maken. Hierdoor wordt het drukke Utrechts Centraal Station ontlast. 

Het combinatiestation Lunetten-Koningsweg, dat moet verrijzen ten westen van het Maarschalkerweerdpad (de fietsroute noord-oostelijk van de wijk Lunetten), moet op den duur het tweede station van Utrecht worden. Vanuit het nieuwe station kunnen reizigers uit alle delen van het land straks ook een snelle ov-verbinding pakken, die er moet komen met Utrecht Science Park. Deze plek krijgt vervolgens weer veel betere aansluitingen op de regio. Zo komt er nader onderzoek naar het doortrekken van de Uithof-tram richting Amersfoort.

Bekijk hieronder de locatie van het nieuwe combinatiestation. De tekst gaat verder onder het kaartje.

Volledig scherm
Op deze plek moet het nieuwe station Koningsweg komen. © AD/MV
Volledig scherm
Wethouder Lot van Hooijdonk fietst op het in 2015 geopende Maarschalkerweerdpad, de fietsroute tussen station Lunetten en het Utrecht Science Park. © Marnix Schmidt

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ,,Utrecht verdubbelt tussen 2000 en 2040 qua inwoners. Bij zo’n grote stad hoort een andere schaal van ov. Het aantal reizigers op Utrecht Centraal groeit van 88 miljoen per jaar nu naar 100 miljoen in 2030. Daarnaast reizen elke dag 77.000 mensen van en naar Utrecht Science Park. Utrecht wordt steeds groter, we redden het niet meer met alleen Utrecht Centraal als belangrijk overstappunt.”

OV-ring

De plannen vormen de eerste drie onderdelen van een ov-ring om Utrecht. De regio Utrecht krijgt 380 miljoen euro voor de aanleg van deze ov-ring om Utrecht, met aansluitingen op station Utrecht Centraal, de Merwedekanaalzone en Nieuwegein. De maatregelen gaan in totaal een half miljard kosten, waarvan nu driekwart is gedekt.

Het is nog onduidelijk hoe het nieuwe station moet gaan heten. Station Lunetten-Koningsweg is slechts de werknaam.

Whatsapp Hoe moet het nieuwe station gaan heten?

Hoe moet het nieuwe station gaan heten? Stuur ons je suggestie door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht