Volledig scherm
De nieuwe remise. © Angeliek de Jonge

Hier worden straks de trams vertroeteld: gloednieuwe tramremise Nieuwegein bijna klaar

De wasstraat staat klaar, evenals het zandvulsysteem en de wielendraaibank. Over een maand kunnen de trams voor de Uithoflijn en die voor de lijn naar Nieuwegein en IJsselstein vertroeteld worden in een gloednieuwe remise op de grens van Utrecht en Nieuwegein.

Nu wordt nog hard gewerkt, onder meer aan het leggen van de rails die de tramgarage moeten verbinden met het bestaande spoor. Nadat de nieuwe werkplaats medio augustus in gebruik genomen is, wordt de oude in het najaar afgebroken.

Het nieuwe tramonderkomen is voorzien van state of the art-technieken om de gloednieuwe trams van de Spaanse fabrikant CAF tiptop in orde te houden. Er is niet alleen een wasstraat voor de uiterlijke schoonheid, maar ook een gedeelte waar de wagons van binnen gepoetst en gesopt kunnen worden. Daarnaast staat een hefsysteem, legt projectleider Jeroen Brinkman uit. Daarmee kan een complete tram bijna twee meter opgetild worden, voor onderhoud aan de onderkant.

Onrondheden

Verder heeft de remise een kuilwielendraaibank om ‘onrondheden uit de wielen te halen’, zoals Brinkman het uitdrukt. Het is een verlaagd gedeelte in de werkplaats waar wielen van de tram gehaald kunnen worden die door plotseling hard remmen niet meer helemaal rond zijn. Met de draaibank kunnen ze weer perfect rond gemaakt worden. Gebeurt dat niet, dan kan in de tram trillen en bonken voelbaar worden. 

Het probleem werd jaren geleden bij treinen van NS bekend als 'vierkante wielen’. Ook daar waren wielen die slipten door bijvoorbeeld bladeren op de rails niet meer helemaal rond. Overigens verwacht Brinkman dat dit probleem zich bij de trams niet veel voor zal doen, omdat ze met antislipsystemen zijn uitgerust die voorkomen dat wielen blokkeren en onregelmatig afslijten.

De trams zijn bovendien uitgerust met zandstrooiers die speciaal zand voor de wielen strooien als doorslippen van de wielen dreigt. Om de voorraad zand in de trams op peil te houden, kent de remise ook een zandvulsysteem.  ,,Met een soort vulpistolen kunnen we het speciale zand in de trams bijvullen”, aldus Brinkman.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht