Volledig scherm
Brandweer Nieuwegein-Zuid demonstreert de Coldcut Cobra. © Moreno Le Loux

Hij spuit dwars door staal en beton, en is al een flink succes in Veiligheidsregio Utrecht

De inzet van een nieuw bluswapen dat dwars door staal en beton spuit, is een succes binnen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). In het eerste jaar na introductie is de zogenaamde ‘Coldcut Cobra’ al veelvuldig ingezet.

,,De Coldcut Cobra blijkt erg geschikt om bij afgesloten ruimten van buitenaf water in te brengen’’, concludeert VRU-woordvoerder Herman Wesseling na een jaar proefdraaien. ,,Hierdoor wordt de temperatuur verlaagd en kan veilig een binnenaanval worden gedaan om de brand volledig te blussen.’’

Aan het water uit de nieuwste spuit is een fijn slijpsel toegevoegd, waardoor een straal ontstaat die zelfs door een barrière van 80 centimeter heen kan dringen. Met het apparaat kan daardoor via de speciale lans een hete ruimte snel worden gekoeld, zonder daarvoor deuren te openen, wat het vuur juist oplaait. De waterdruppels zijn tien keer zo klein verneveld als normaal.

Veiliger

Met dit systeem moet de inzet van de brandweer sneller, effectiever en vooral veiliger worden bij bijvoorbeeld scheepsbranden, grote loodsbranden of containerbranden

Volledig scherm
© Moreno Le Loux

Onder meer bij een scheepsbrand op een binnenvaartschip bij het sluizencomplex in Nieuwegein is het nieuwe blusmiddel ingezet. Binnen een minuut kan het risico van een rookgasexplosie verdwenen zijn. De brandweer kan zo sneller een ruimte betreden. 

Binnen de VRU draait momenteel een tweejarige pilot met het voertuig voor specialistische brandbestrijding, waar de Coldcut Cobra onderdeel van is. Het voertuig is afgelopen jaar 48 keer opgeroepen. Daarbij is 10 maal het Cobrasysteem ingezet. De overige keren zijn andere middelen vanuit het voertuig ingezet, met name grote ventilatoren.

Naast de Coldcut Cobra zitten in het voertuig ook een schuimbluspomp en speciale slangen om een watergordijn te leggen van 100 meter lang en 10 meter hoog: 1000 vierkante meter. Voorheen moesten brandweermensen een gevel nathouden, dat hoeft nu niet meer.

Het voertuig staat centraal opgesteld binnen de veiligheidsregio, in Nieuwegein-Zuid. De wagen kan vanuit de kazerne zo de A27 of A2 op. Evaluatie van de pilot vindt eind 2020 plaats.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht