Volledig scherm
Leny Smit zet zich in om poldermolen Oudegein weer werkend te krijgen. © Marnix Schmidt

Historische wipwatermolen gaat weer water malen in Nieuwegeins park

Het duurt zeker nog twee jaar voordat de historische wipwatermolen in Park Oudegein in Nieuwegein weer gaat malen. Dat is dan voor het eerst sinds het stilzetten van de poldermolen in 1945. Naast het zorgen voor verbetering van de waterkwaliteit moet de oude molen vanaf 2020 een toeristische trekpleister voor de gemeente worden.

Quote

Het idee om de molen z'n educatieve en cultuurhis­to­ri­sche functie terug te geven, werd omarmd door de gemeente

Leny Smit, Initiatiefnemer burgerinitiatief

De 350 jaar oude molen weer werkend krijgen voor Park Oudegein: dat is de inzet van de werkgroep Molen Oudegein, die de gemeente Nieuwegein, stichting De Utrechtse Molens en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden bij elkaar kreeg voor een gezamenlijk plan.

Initiatiefnemer van dit burgerinitiatief is Leny Smit uit Nieuwegein. Ze kent de molen goed, want haar man is er de molenaar. ,,Het idee ontstond op een bewonersavond met de gemeente Nieuwegein. Ik opperde om de historische molen weer te laten floreren en die z’n educatieve en cultuurhistorische functie weer terug te geven, ook als toeristische attractie. Het idee werd direct omarmd door de gemeente.’’

De molen werd eeuwenlang als poldermolen gebruikt om de polder droog te houden en stond oorspronkelijk bij de huidige Doorslagbrug.

In zijn nieuwe functie gaat molen Oudegein, naar verwachting in 2020, voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden malen voor de verbetering van de waterkwaliteit in Park Oudegein. Dat gebeurt samen met een gemaal in het park, dat begin volgend jaar verplaatst wordt naar een plek bij de molen.

Maalvaardig

Het project om de historische molen weer werkend te krijgen kost bijna een half miljoen euro . De gemeente droeg ruim 60.000 euro bij. Daarvoor zijn watergangen gegraven om de molen aan te sluiten op het watersysteem van het park. Daarnaast is geld nodig om de molen ‘maalvaardig’ te maken. Onder meer moet het waterrad gerenoveerd worden.

Eerdere pogingen om molen Oudegein opnieuw werkend te krijgen strandden. Smit heeft een duidelijk idee waarom het juist nu wel lukt. ,,We zijn een beetje geholpen door de klimaatverandering. Dat zorgt ervoor dat een partner als het hoogheemraadschap meedoet en ook financieel bijdraagt’’, vertelt ze. ,,Door het veranderende klimaat is de verwachting dat er vaker en langduriger tijden van droogte zullen zijn. Een goed werkend watersysteem in Park Oudegein met deze molen zorgt ervoor dat extra doorvoer van water mogelijk is. Met tot gevolg een verbetering van waterkwaliteit en waterafvoer.’’ 

Op en rond de molen heeft de werkgroep nog wensen, zoals informatieborden, om het voor toeristen aantrekkelijker te maken om de molen te bezoeken. 

Volledig scherm
De Nieuwegeinse wipwatermolen in vol ornaat, nog op de oude plek bij de Doorslagbrug. © WUMN - vast dienstverband

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht