Volledig scherm
In de Tour de Schalkwijk werd vanochtend de derde etappe gereden. © Ricardo Smit

Hitte of niet: in de Tour de Schalkwijk werd gewoon gefietst

De geplande spelletjesmiddag is vanwege de hitte geschrapt, meldde speaker Henk van Gestel vanmorgen al bij de start van de derde etappe van de Tour de Schalkwijk. Gefietst werd er echter wel.

En dat is nu ook prima te doen, meende Jan de Kruijf. De Schalkwijker is samen met Kitty, Dennis en Kirsten de Kruijf ook in deze vijftigste editie van de jaarlijkse vakantie- en wielerweek voor kinderen een van de sponsoren. ,,Het is even doorbijten”, zei hij iets na half 9, vlak voor het vertreksein van het 14 kilometer lange rondje door het dorp. ,,Er is veel te drinken, maar sommigen krijgen niets naar binnen. Daar zijn ze te zenuwachtig voor. Als ze oververhit raken, dan duiken ze de Wetering maar in”, was het nuchtere commentaar van De Kruijf op de weersomstandigheden.

De Kruijf is in deze jubileumeditie van de tien sponsoren die meerijden de ‘langstzittende’. Al 23 jaar draait het bij hem in de eerste week van de zomervakantie niet om zijn tentenverhuurbedrijf in Schalkwijk, maar des te meer om het wielerevenement. ,,Ik heb in mijn zaak nogal wat jongens rondlopen die als vrijwilliger meewerken in de Tour, dus ik kan deze week ook niet zoveel opdrachten aannemen”, grijnst hij.

De Schalkwijker verblijdde deze week tien kinderen met een fraaie wieleroutfit. De voor- en achterkant ervan uiteraard bedrukt met de naam van zijn bedrijf. Ook twee ploegleiders dragen de kleuren van De Kruijf. ,,Maar stel je niet te veel voor van het budget. Ik geef de shirtjes en we hebben in de voorbereiding een etentje gehad met de ploeg. Het is gewoon een heel leuk evenement om aan mee te doen. En ja, het levert ook wel naamsbekendheid op.”

28 graden

Een half uurtje toeterde en tetterde De Kruijf achter het peloton aan met daarin ruim honderd rennertjes die serieus over hun sturen bogen. De roodbruine Chevrolet die bij wielerploeg De Kruijf dienstdoet als volgauto, komt slechts voor het jaarlijkse weekje wielrennen de weg op. Een tentje als gimmick in de laadbak. ,,In 2018 heb ik er 250 kilometer in gereden.” 28 graden wees de thermometer bij de finish op de Jhr. Ramweg, eindpunt van het rondje dat voerde over de Provincialeweg, de Lekdijk en de Trip. ,,En vanmiddag vrij. Een verstandig besluit, lijkt me”, aldus Van Gestel.

Zondag eindigt de vakantie- en wielerweek met een defilé en de prijsuitreiking op de Brink. Dan is de pret voorbij en kan Schalkwijk de vlaggetjes, de spandoeken en de vele knutselwerken langs het parcours opruimen en op vakantie gaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht