Volledig scherm
Wethouder Geldof en vicevoorzitter van HKU Majoor planten een boom op de Nieuwekade. © Marnix Schmidt

HKU plant denneboom op Nieuwekade

Wethouder Kees Geldof en bestuurslid van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) Désirée Majoor plantten vanmiddag om 12 uur een nieuwe dennenboom aan de Nieuwekade bij het Paardenveld. Voor de stichting van de Open Tuinendag Utrecht is het de aftrap voor het evenement dat dit jaar op 30 juni valt.

Het is zo onderhand een jaarlijks ritueel geworden: een boom planten in aanloop naar de Open Tuinendag. Zo kwamen er in de voorgaande jaren een Libanese Ceder, een Ulmus Resista en een Spaanse eik bij in de stad. Die werd toen in samenwerking met het Bartholomeus Gasthuis geplant, nu vond de HKU het een goed moment om de boom te planten.

Buurt

Een van de redenen om de boom te planten, is dat de Hogeschool sinds mei vorig jaar in het nieuwe gebouw zit, dat uitkijkt op de Nieuwekade. ,,Ieder jaar rond december kiezen we een maatschappelijk project om aan mee te werken. Van alle voorstellen die werden gedaan, vonden wij dit project eruit springen, ook omdat we zo iets terug kunnen doen voor de buurt,’’ zegt Désirée Majoor. De organisatie van de Open Tuinendag Utrecht laat weten enorm blij te zijn dat de HKU het project heeft willen sponsoren.

Een pinus strobus is de precieze naam van de boom. Het is een den die in de Verenigde Staten tot wel 70 meter hoog kan worden. Hier zal het echter niet zo ver komen, omdat de Nederlandse temperaturen zo’n groei niet toelaten. Toch wordt het ook hier waarschijnlijk geen kleintje; geschat wordt dat de boom zo’n 30 tot 40 meter hoog wordt. 

Tot slot is er, naast de planting van de boom, veel veranderd bij de Nieuwekade. Er is in een jaar tijd een slingerpad aangelegd in de stijl van Zocher en er zijn vijf essen geplant. Ook is er vanochtend nog een Anna Paulownaboom bijgeplant, een paar meter verderop van de den. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht