Willem van der Linden in het weiland van de boerderij van Van den Ancker waar de bommenwerper neerstortte. In zijn handen een brokstuk van het vliegtuig dat onderdeel is van de brandstoftoevoer.
Volledig scherm
PREMIUM
Willem van der Linden in het weiland van de boerderij van Van den Ancker waar de bommenwerper neerstortte. In zijn handen een brokstuk van het vliegtuig dat onderdeel is van de brandstoftoevoer. © Douwe Anne Verbrugge

Hoe een gevechtsvliegtuig in WOII rakelings over dit dorp scheerde en neerstortte: ‘Bewoners stonden doodsangsten uit’

Met een enorm geraas stortte midden in de nacht van 27 april 1943 een brandende Engelse bommenwerper neer in de polder van Portengen. Eén van de zeven bemanningsleden overleefde de crash niet. ,,Het is hoog tijd dat er een monument komt”, vindt de 67-jarige Willem van der Linden. Hij woont vlakbij de plek waar het vliegtuig neerstortte. 

  1. Samir zat maanden vast, nu wast hij de auto van Wendy van Dijk: 'Dacht dat ik stoer was’
    PREMIUM

    Samir zat maanden vast, nu wast hij de auto van Wendy van Dijk: 'Dacht dat ik stoer was’

    Hij zat in de gevangenis met de grootste criminelen van het land, brak in bij meerdere huizen en kreeg na tweeënhalf jaar achter de tralies direct van zijn ‘vrienden’ de vraag of hij wéér 20.000 euro uit een woning wilde halen. Deze lokroep wist Samir Rahbi (30) te weerstaan en belandde door de steun van zijn familie op het rechte pad. ,,Het snelle geld lijkt verleidelijk, maar het brengt alleen maar ellende.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht