Volledig scherm
Schoonmakers zijn in de weer met hogedrukspuiten op het Vredenburgplein. © Cornelie van Well

Hoe moet je de vuile kunstvloer op Vredenburg schoonmaken?

VideoSchoonmakers zijn deze week met hogedrukspuiten in de weer om de vervuilde mozaïekvloer op het Vredenburg in Utrecht te reinigen.

De gemeente besloot tot actie over te gaan na vragen van de SP en GroenLinks, die het was opgevallen dat de nieuwe stenen vervuild waren. Het schoonvegen van het plein met staalborstels, na de reguliere markt, is niet voldoende om de vervuiling weg te halen. De gemeente erkent dat er extra schoonmaakacties nodig zijn. Wat de beste manier is om de granieten vloer schoon te krijgen, wordt nu onderzocht.

Drie dagen zijn uitgetrokken om te onderzoeken of een hogedrukreiniger de beste manier is om het kunstwerk Markt Mozaïek op het plein schoon te krijgen.

,,Maandag, dinsdag en donderdag worden er schoonmaaktesten gedaan’’, zegt gemeentelijk woordvoerder Martijn van Raay. Samen met de aannemer wordt onderzocht of de olieachtige materialen, waarschijnlijk veroorzaakt door de markt, met een hogedrukspuit opgeruimd kunnen worden. Het vuil dringt in de stenen door, beaamt het college.

Twee miljoen euro

Voor het kunstwerk Markt Mozaïek van de Amsterdamse kunstenares Jennifer Tee trekt de gemeente ruim 2 miljoen euro uit. De precieze kosten zijn niet helemaal duidelijk, omdat het gaat om een optelsom van meerdere bedragen. De herinrichting van het Vredenburgplein alleen is geraamd op 2.145.000 euro.

Daarbij komt een kostenpost van 186.000 euro voor extra maatregelen die getroffen moeten worden voor de bescherming en aanleg van twaalf platanen. Het is noodzakelijk om een nieuw geavanceerd bewateringssysteem aan te leggen om de bomen van regenwater te voorzien. Onduidelijk is daarnaast wat de exacte kosten zijn voor het extra schoonmaken van de vuile mozaïekvloer.

Asbest

Twee weken geleden lagen de werkzaamheden stil, omdat er na graafwerkzaamheden asbest was gevonden in oude kabels en leidingen onder de grond. Volgens Van Raay loopt de oorspronkelijke planning voor de herinrichting van het plein overigens geen gevaar. De in totaal half miljoen granieten mozaïeksteentjes moeten eind van het jaar gelegd zijn.

Het ontwerp Markt Mozaïek van Jennifer Tee kreeg vorig jaar een meerderheid na een internetstemming over hoe het nieuwe Vredenburgplein eruit moet zien. Het ontwerp verwijst onder meer naar het Romeinse verleden van Utrecht. Op de gekleurde vloer zijn verder marktprodukten, zoals vissen, citroenen, koffiebonen, kaas, mais en snoep, afgebeeld. Niet alleen de vervuiling is een bron van zorg, ook zijn de kleurige afbeeldingen op de vloer slecht zichtbaar. De keuze voor een granieten vloer betekent dat de kleuren minder duidelijk zijn. 

Badje

De duiven op het Vredenburg maken dankbaar gebruik van het bedrijf dat probeert de mozaïekvloer schoon te krijgen met hogedrukspuiten. In de enige, kleine plas die is ontstaan door het schoonmaakwerk, nemen ze een bad om zich te ontdoen van ongedierte tussen de veren. In het najaarszonnetje laten de bijna twintig stadsduiven hun veren weer drogen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht