Volledig scherm
PREMIUM
© Marnix Schmidt

Hoe overleef je de fietsjungle rond Utrecht Centraal?

FietsdrukteDe drie drukste fietspaden van Nederland liggen in Utrecht.

Quote

3.152 geregi­streer­de ritten

Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Smakkelaarsveld
Met stip op 1: met 3.152 geregistreerde ritten in een week is het Smakkelaarsveld in Utrecht het drukste fietspad van Nederland. Een plek die verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen bijna twee jaar geleden, na een dodelijk ongeval met een 6-jarig jongetje, nog 'Russische roulette' noemde. ,,Maar tussen toen en nu is het een verschil van dag en nacht. Er valt weleens een onvertogen woord, vooral bij de oversteek Vredenburg-Smakkelaarsveld. Daar komen fietsers van links, rechts, onder, boven", vindt hij nu.

'Op hoop van zegen', is toch nog het motto van veel fietsers die dat kruispunt passeren. Want er komen mensen van de Catharijnesingel, van de Amsterdamsestraatweg, vanuit de Van Sijpesteijntunnel, van de fietsenstalling midden op het veld, van het Vredenburg en tot slot van de andere kant van de Catharijnesingel. En fietsers zijn net als water: ze stromen waar ze niet gaan kunnen en via de kortste weg, dus velen kiezen ook nog een route via het officiële voetpad.

Twijfelen
,,Sommige mensen gaan twijfelen. Als jij dan ook twijfelt, dán gebeuren er ongelukken. Dus je moet gewoon het initiatief nemen en gaan", vindt Ali Kizgir (24), die bij vriend Peter de Jong (22) achterop zit. Die wilde al bijna door rood fietsen, maar bedacht zich toen de auto's groen kregen. ,,Ik fiets altijd gewoon door. Ogen dicht en gaan", geeft hij als tip.

Op die manier gebeuren er volgens Peter van Bekkum, voorzitter van de Fietsersbond Utrecht, eigenlijk weinig ernstige ongelukken. ,,Maar er zijn wel hele groepen die dit punt mijden: kinderen, ouderen. Dat is toch ook niet zoals je het zou willen. Ik ken zelfs een basisschool in Oog in Al die jaarlijks met groep 8 naar de bioscoop in de binnenstad ging. Dat ging de laatste keer niet door, omdat ze met zo'n groep het risico niet wilden nemen dat er bij het station wéér iets veranderd zou zijn."

De gemeente is zich bewust van alle drukte, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,We werken daarom ook aan alternatieve routes om dat deel te kunnen mijden. Utrecht heeft als enige grote stad één intercitystation, waardoor fietsverkeer zich sterk concentreert op dit punt."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht