Hoeveel zetels zijn er te verdelen in jouw gemeente?

#UtrechtKiestBij de gemeenteraadsverkiezingen gaat het om zetels: met je stem geef je aan welke persoon van welke partij jij in de gemeenteraad wil. Maar hoeveel zetels zijn er te verdelen? 

Volledig scherm
. © AD

Het aantal zetels in een gemeente hangt af van het aantal inwoners. Hoe meer inwoners, hoe meer zetels. Een grotere stad heeft namelijk meer raadsleden nodig om de stad te besturen dan een kleinere stad. In de provincie Utrecht is de stad Utrecht het grootst: daar kent de gemeenteraad 45 leden. De kleinste gemeenteraad vergadert in Renswoude: elf leden. 

Als het inwoneraantal van een gemeente daalt, wordt de gemeenteraad ook kleiner. In de Randstad komt dat dit jaar niet voor, maar wel in een paar gemeentes in Noord-Groningen en in Bergen (Noord-Holland). Andersom kan een gemeenteraad ook groeien. Dat gebeurt wel vaker en ook in de provincie Utrecht. Oudewater en Bunnik krijgen er allebei twee zetels bij. Oudewater gaat naar 15, Bunnik naar 17.

In Vianen zijn dit jaar geen verkiezingen vanwege de gemeentelijke herindeling met Zederik en Leerdam. Vianen had 17 zetels. Hoe dat in de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden is, is nog onduidelijk.

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht