Volledig scherm
De grens van de milieuzone aan het begin van de Damstraat, gezien vanuit de Graadt van Roggenweg. Binnen het rondje is de camera zichtbaar. © Marnix Schmidt

Hof verscheurt boete; auto net buiten milieuzone Utrecht geflitst

Het gerechtshof heeft een boete vernietigd, doordat een camera een auto niet in, maar nipt buiten de grens van de Utrechtse milieuzone had gefotografeerd. De gemeente onderzoekt nu of het registratiesysteem moet worden aangepast.

De automobilist werd in maart 2017 gefotografeerd door een vaste camera op de Damstraat, vlak bij het Westplein. Daar eindigt de milieuzone, waarin het verboden is te rijden met dieselauto’s van voor 2001. Hij of zij kreeg een boete opgelegd.

Ongelijk

De bestuurder vocht de boete van 90 euro aan. De kantonrechter gaf hem ongelijk, maar in hoger beroep waren de rollen omgedraaid. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vernietigde vorige maand de bon, omdat de auto net buiten de milieuzone was gefotografeerd. Want hoewel het waarschijnlijk is dat de auto in de milieuzone hád gereden, levert de foto geen keihard bewijs, oordeelt het hof.

De camera op de Damstraat staat op ongeveer 15 meter afstand van het bord dat het einde van de milieuzone aangeeft. Vermoedelijk is de auto op enkele meters van de grens gefotografeerd. De advocaat-generaal voerde namens het Openbaar Ministerie tijdens de zitting vruchteloos aan dat de auto wel in de milieuzone móet zijn geweest, maar de rechters namen daar dus geen genoegen mee. 

Aanpassingen

De gemeente Utrecht laat in een reactie weten dat foto’s binnen de milieuzone worden gemaakt. ,,Voor zover wij kunnen achterhalen, is het verder nooit gebeurd dat een auto buiten de milieuzone is gefotografeerd. Voor dit geval kijken we dan ook hoe dat gebeurd is en wat voor aanpassingen er eventueel nodig zijn.’’

Het gemeentebestuur kreeg eerder een juridische tik op de vingers. De kantonrechter oordeelde in 2016 dat de borden die waarschuwden voor de milieuzone, niet aan de regels voldeden. Utrecht paste daarop de borden aan. Tegenstanders die vinden dat de milieuzone principieel onwettig is, haalden in verschillende procedures geen gelijk bij de rechter.

Luchtkwaliteit

Utrecht beboet sinds mei 2015 oude dieselauto’s die in de milieuzone rijden. Doel van de maatregel is de luchtkwaliteit in het centrum te verbeteren. In de eerste drie jaar werden 26.000 boetes opgelegd. Het aantal boetes daalt gestaag. De opbrengst gaat naar het rijk.

Utrecht was de eerste Nederlandse stad met een milieuzone. Inmiddels heeft Rotterdam ook een milieuzone voor oude dieselauto's. In Amsterdam is het centrumgebied taboe voor vervuilende brommers.

Volledig scherm
Gebied van de milieuzone in Utrecht. © Gemeente Utrecht

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht