Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Hoge celstraffen voor drugsbende uit de omgeving Utrecht

Twee broers van 33 en 39 uit Utrecht en Woerden zijn veroordeeld tot acht jaar cel voor het ronselen, bedreigen en intimideren van chauffeurs die drugs moesten vervoeren naar onder neer Denemarken en Zweden. De broers stonden vandaag met nog zeven anderen leden van de bende terecht in de rechtbank in Oost-Brabant. 

Twee chauffeurs die volgens de rechter gedwongen werden mee te werken aan de drugstransporten zijn een 61-jarige vader uit Utrecht en zijn 40-jarige zoon. Vader en zoon hebben een transportbedrijf en moesten van de broers grote hoeveelheden amfetamine, MDMA, cocaïne en cannabis vervoeren.

Cel

‘Het is goed voorstelbaar dat de vader en zoon hierdoor veel stress, angst en bezorgdheid voor het welzijn van hun naasten hadden,’ aldus de rechtbank vandaag in Oost-Brabant. Desondanks hebben de twee chauffeurs zelf de keuze gemaakt om niet naar de politie te gaan, luidt het oordeel van de rechter. De vader kreeg 3 jaar cel en de zoon 9 maanden. 

De broers kregen acht jaar cel, omdat zij leiding gaven aan ‘een criminele organisatie die zich bezighield met export van hard- en softdrugs’. De broers bepaalden welke soorten en hoeveelheden drugs er werden getransporteerd. 

xtc-pillen

Naast de twee leidinggevende broers en de twee chauffeurs stonden er gisteren nog meer leden van de bende voor de rechter. Zo ook een 47-jarige man uit Maarssen. Hij kreeg zes jaar cel voor het voorbereiden van drugstransporten. Een 39-jarige Utrechter moet voor zijn organiserende rol een jaar de gevangenis in.

Een 57-jarige plaatsgenoot maakt volgens de rechtbank geen deel uit van de organisatie, maar werd wel betrapt met 42,9 kilo MDMA en een tabletteermachine. Hij repareerde het apparaat en faciliteerde daarmee de productie van xtc-pillen, aldus de rechter. Hij krijgt 12 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Een echtpaar uit Houten moet de cel in omdat zij structureel crimineel geld voor de organisatie witwaste. In een loods in Utrecht had de 51-jarige man 100 kilo MDMA liggen. Hij waste volgens de rechter ruim 830.000 euro wit. Wel krijgt hij 4 jaar gevangenisstraf.

Ook zijn vrouw (52) moet voor haar aandeel in de witwaspraktijken 12 maanden de cel in, waarvan zes maanden voorwaardelijk. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht