Volledig scherm
De Van Creveldkliniek waar Mauser-Bunschoten werkzaam was is onderdeel van het UMC Utrecht. © anp

Hoge koninklijke onderscheiding voor Houtense arts Eveline Mauser

Evelien Mauser-Bunschoten (66) uit Houten heeft vandaag een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor haar inzet tegen de bloedziekte hemofilie. Burgemeester Wouter de Jong reikte de versierselen uit die horen bij een Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Bijna veertig jaar was arts Mauser-Bunschoten werkzaam in het in 1964 opgerichte hemofiliebehandelcentrum Van Creveldkliniek, onderdeel van UMC Utrecht. Ze was vanaf het begin van de ontwikkeling van hemofiliezorg in Nederland een belangrijke schakel voor patiënten met de erfelijke stoornis, die ervoor zorgt dat het bloed niet kan stollen, ofwel een wond nooit een korstje krijgt. Dankzij haar inzet hebben veel patiënten een beter levenskwaliteit gekregen. Mauser-Bunschoten groeide dan ook uit tot één van de boegbeelden op het gebied van hemofiliezorg.

Toen in de jaren tachtig een crisis uitbrak binnen de hemofiliezorg omdat de medicijnen besmet raakten met hepatitis C en het hiv-virus, zette Mauser-Bunschoten zich in voor goede behandelprotocollen voor de patiënten.

Ook is Mausser-Bunschoten mede-auteur van een wereldwijde richtlijn voor de behandeling van hemofilie. Ze was de eerste auteur van de richtlijn voor vrouwelijke patiënten en heeft zo'n 160 publicaties op haar naam staan. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht