Volledig scherm
© ANP Kippa

Homo op Utrechts vmbo durft niet uit de kast te komen

Op Utrechtse vmbo’s is het slecht gesteld met de acceptatie van homo’s. De gemeente Utrecht onderneemt nu actie om ervoor te zorgen dat jongeren veilig uit de kast kunnen komen.

Uit onderzoek van het COC blijkt dat vier van de vijf homoseksuele leerlingen op het vmbo niet uit de kast durft te komen. Uit een inventarisatie van de gemeente onder de Utrechtse scholen blijkt dat de acceptatie van homoseksuelen op vmbo’s te wensen overlaat. 

Vooral op scholen met veel leerlingen met een migratie-achtergrond zijn vaak pittige discussies over seksuele diversiteit, zo schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad. ,,Een deel van de leerlingen denkt zelf dat het niet verstandig is om op hun school uit de kast te komen, ook niet voor vrienden. Bij jongeren met een migratie-achtergrond speelt dit nog sterker.’’

Geaardheid
Op de Utrechtse scholen is veel aandacht voor seksuele voorlichting en geaardheid. Maar docenten zien ook dat jongeren niet zichzelf kunnen zijn, omdat dit soms door ouders niet wordt geaccepteerd.

De gemeente Utrecht gaat nu met experts, jongeren en vmbo-scholen in gesprek  om  ervoor te zorgen dat jongeren veilig uit de kast kunnen komen. De gemeente wil extra aandacht besteden aan de rol van de ouders, zodat leerlingen zowel thuis als op school ruimte krijgen hun eigen seksuele identiteit te ontwikkelen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht