Willem Verheul (links) toog met zijn gezin en hond naar recreatiepark Het Grote Bos in Doorn. Daar heeft zijn hond geen last van vuurwerkgeknal. Henk Thomas (rechts) heeft een caravan op deze camping en viert er oud en nieuw. Ook hij vindt het lekker rustig, zonder vuurwerk.
Volledig scherm
Willem Verheul (links) toog met zijn gezin en hond naar recreatiepark Het Grote Bos in Doorn. Daar heeft zijn hond geen last van vuurwerkgeknal. Henk Thomas (rechts) heeft een caravan op deze camping en viert er oud en nieuw. Ook hij vindt het lekker rustig, zonder vuurwerk. © William Hoogteyling

Honden blij in vuurwerkvrij vakantiepark in Doorn

Voor honden en katten is de vuurwerkellende bijna voorbij. Voor dieren die bij iedere knal tegen de muur opvliegen, is het vuurwerkvrije recreatieterrein Het Grote Bos in Doorn een mooie oplossing.

Alleen een uurtje na twaalf uur vanavond, aan het begin van het nieuwe jaar,  mag wat vuurwerk worden afgestoken. Daar kan Willem Verheul wel mee leven. Zijn gezin is speciaal naar het vakantiepark gekomen om vuurwerklawaai te vermijden. Hun hond Levie heeft nu een paar rustige dagen. In zijn woonplaats Zeist wordt veel geknald. ,,Zeker in het centrum, waar ik woon”, zegt Verheul. ,,De hond weet dan niet waar hij moet blijven.”

,,Ik wil de hond wel ontzien. Ik zit nu aan een straatje met veel hondeneigenaren. Levie is veel rustiger. Je hoort wel knallen, maar die zijn veel doffer. Van mij mag de gemeente een vuurwerkverbod afkondigen. Laat de gemeente maar een mooie vuurwerkshow om twaalf uur houden. Daar ben ik wel voor.”

Jongeren

In het recreatiepark met een kleine duizend huisjes mag al enkele jaren geen vuurwerk meer worden afgestoken. Alleen een uurtje na twaalf uur mag op het plein achter de receptie worden geknald. ,,We hebben parken waar helemaal geen vuurwerk mag worden afgestoken”, legt Marloes Bontekees van de receptie uit. ,,Wij doen een uurtje. Het Grote Bos is een familiepark met jongeren. Speciaal voor hen doen we dit. Op het vuurwerk dat buiten ons park wordt afgeschoten, hebben we geen grip. Van de week ging het een keer zo hard dat we tegen het plafond zaten.”

Als iemand toch buiten dat uur een vuurpijl of een rotje afsteekt, wordt dat genoteerd. Bontekees: ,,En krijgen we een melding, dan gaat er wel iemand van ons kijken. Bij drie waarschuwingen moet iemand het terrein af, maar zo ver ik weet is dat nog nooit gebeurd.” 

Hond trainen

Quote

We willen de hond ook niet vol stoppen met medicijnen. Dit is de beste oplossing

Willem Verheul

Willem Verheul denkt dat zijn hond Levie het uurtje vanavond wel overleeft. ,,We hebben hem geprobeerd te trainen, maar dat is lastig. Op YouTube staat een filmpje met vuurwerk. Daar moet je in september al mee beginnen en elke keer het geluid iets harder zetten. Voor Levie werkte dat niet. Maar misschien zijn we niet consequent genoeg geweest. En we willen de hond ook niet vol stoppen met medicijnen. Dit is de beste oplossing.”

Ton en Marja Maassen komen al zo’n 35 jaar in Het Grote Bos. ,,Nee, we hebben geen dieren, maar we vinden het wel een pre dat hier geen vuurwerk wordt afgestoken”, zegt Ton Maassen. ,,We hebben hier een huisje en we komen hier vaak. Voor de rust is het wel lekker. Ik vind dat uurtje een mooie oplossing. Als er daarbuiten toch iets wordt afgestoken, zeggen we er wel iets van. De vuurpijlen van de gasten van dit park net na twaalf uur zien we niet. Als we iets zien, komt het uit het dorp. Nee, ik koop zelf geen vuurwerk meer. Al jaren niet meer.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht