234 fietsen verwijderd in aanloop naar Koningsdag

Video‘Geen fietsen meer stallen vanaf 25 april’ staat er op de grote gele borden bij de fietsenstalling voor de Media Markt. Toch stonden er vanmorgen vroeg nog honderden fietsen voor het onderste gedeelte van het Gildeveste-gebouw in Utrecht. Er zijn er 234 weggehaald.

De fietsen zijn verwijderd om de weg vanaf het Centraal Station vrij te maken voor de grote toestroom aan bezoekers van de stad op Koningsdag. Naar schatting komen zo’n 300.000 mensen Utrecht bezoeken.

 „Er zijn al drie vrachtwagens vol naar het depot aan de Koningin Wilhelminalaan gereden”, zegt medewerker Van den Boogert. Hij staat al sinds vanochtend vroeg bij de stalling om er op toe te zien dat er geen nieuwe fietsen worden geparkeerd. „Alle fietsen worden één voor één geregistreerd zodat de eigenaren ze weer terug kunnen vinden. Een behoorlijk grote klus”, aldus Van den Boogert.

Vrij baan

Rond 11.15 uur komt de vrachtwagen om de laatste fietsen weg te halen. „Er was net een jongen die zijn fiets kwam halen, maar die was al weggehaald. Dat was voor hem natuurlijk wel balen, maar het is belangrijk dat de bezoekers op Koningsdag vrij baan hebben naar de stad”, vindt Van den Boogert.

De gemeente kondigde een aantal weken geleden al aan dat de fietsen die daar op 25 april nog zouden staan, weg te halen. De fietsen konden er ook niet blijven staan omdat De Plint, het onderste gedeelte van het Gildeveste-gebouw, deze zomer een opknapbeurt krijgt. De herinrichting van de taxistandplaatsen, de Kiss & Ride-zone en het ophaalpunt voor de Media Markt zijn onderdeel van deze opknapbeurt. 

De fietsenstalling op het Smakkelaarsveld blijft voorlopig nog wel open. 

Volledig scherm
De fietsen voor De Plint worden weggehaald. © Femke van Rooijen
  1. Fred Smit had een Audi en een dik salaris, totdat hij dakloos werd
    PREMIUM
    indebuurt

    Fred Smit had een Audi en een dik salaris, totdat hij dakloos werd

    Ooit had hij dure pakken, een Audi, een dik salaris en een goede managementfunctie. Maar dat alles hoort volgens Fred Smit (59) bij een vorig leven. Inmiddels is hij – na zelf een tijd dakloos te zijn geweest – eigenaar van stichting RECHTOP en helpt hij mensen zoals hij: daklozen die tussen wal en schip vallen qua regelgeving. Daarnaast geeft hij rondleidingen door Utrecht en laat hij mensen de stad door zijn ogen zien.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht