Honderden klimaatspijbelaars in Utrecht: ‘Ik vind het gewoon niet fijn dat het warmer wordt’

Video‘CO2, weg ermee!’ Dat riepen de honderden scholieren in de Utrechtse binnenstad terwijl ze demonstreerden voor een beter klimaat. De meeste scholieren spijbelden hiervoor van school. 

Lotte (16) is rond een uur of 12 net aangekomen bij Park Nieuweroord en maakt nog even snel haar protestbord af. Waarom ze vandaag hier is? „Als we nu niks doen kunnen we over twaalf jaar niet eens meer iets doen. We zijn er echt helemaal klaar mee.” Haar ouders vinden het wel prima dat ze niet naar school gaat vandaag. „Ze snappen het gelukkig wel.”

Remus (14) vindt ook dat er iets aan het klimaat gedaan moet worden. „Ik vind het vooral vervelend dat het steeds warmer wordt, dat is gewoon niet fijn. Door mee te lopen kan ik mensen laten zien dat ik er klaar mee ben.” Even later voegt hij hier nog aan toe: „En ik had eigenlijk ook geen zin in school.” 

Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Meerdere scholieren geven aan dat ze het stiekem wel fijn vinden om een dagje te spijbelen. Maar wat doen ze verder eigenlijk voor het klimaat? „Ik doe m’n best om duurzaam te zijn door vegetarisch te eten en zo min mogelijk plastic te gebruiken,” zegt de 14-jarige Lara. Max (16) pakt het iets rustiger aan. „Ik doe eerlijk gezegd niet zoveel. Wel ben ik van plan om vegetariër te worden, dat is tenminste iets. Verder scheid ik mijn afval.” Remus is ook niet vegetarisch, maar eet geen melk en ei. „Ik ben daar allergisch voor, dus eigenlijk is dat ook weer handig. Dan doe ik direct iets goeds.”

Quote

Ik ben wel van plan om vegetariër te worden, dat is tenminste iets

Max (16)

Podium

Vanaf Park Nieuweroord lopen de demonstranten door het centrum naar het Wilhelminapark. Hier staat een podium waar speeches volgen van Youth for Climate, de klimaatorganisatie die eerder stakingen hield in Amsterdam en Den Haag. Teachers for Climate, een groep docenten, biedt een open brief aan waarin ze namens meer dan driehonderd Nederlandse docenten hun steun betuigen aan de spijbelende leerlingen.

De kilmaatmars in Utrecht was overigens minder druk dan de actie in februari in Den Haag. Daar kwamen in totaal 15.000 spijbelaars op af. Volgens Kamil (16) van Youth for Climate komt dit omdat in Den Haag de eerste actie was. „Omdat het de eerste keer was kregen veel scholieren voor die ene keer toestemming om niet naar school te komen. Voor Utrecht wilden de meeste docenten dat helaas niet weer doen.”

Volledig scherm
Scholieren verzamelen zich bij het Moreelsepark. © Julia Schipper

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht