Honderden militairen slapen in hotels omdat barakken Huis ter Heide te slecht zijn

videoHonderden militairen kunnen niet meer overnachten op hun thuisbasis in Huis ter Heide. De conditie van veel barakken op het terrein is zo slecht, dat de manschappen onderdak krijgen in hotels. De acute situatie zadelt Defensie op met een grote kostenpost.

Van de tien gebouwen op kamp Walaardt Sacré zijn er nog slechts twee geschikt om mensen in te laten overnachten. In alle andere slaapgebouwen laat de hygiëne sterk te wensen over, zijn kamers sterk verouderd of is de brandveiligheid niet op orde.

Door alle mankementen zijn zo’n tweehonderd militairen deze en vorige week in allerijl vanuit de gebouwen vertrokken. Zij troffen begin vorige week een brief aan met de mededeling dat hun slaapplek afgekeurd is en zijn ook tijdens een bijeenkomst bijgepraat over de acute situatie. 

Enkele van de gebouwen blijken zo versleten dat ze vermoedelijk volledig vervangen moeten worden door nieuwbouw. Andere ruimtes voldoen niet meer aan de moderne eisen, hebben nieuwe leidingen en tegelwerk nodig en kampen ook met ongedierte.

De tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De ingang naar kamp Walaardt Sacré. © Google Streetview

Eigen plek

Quote

Gelukkig kunnen we terecht bij slaapplek­ken in de buurt. Maar een eigen plek, dat wordt een hotel nooit.

Een van de militairen

„In eerste instantie schrik je. Dit is natuurlijk heel vervelend,” vindt een betrokken militair. „Als militair wil je aan het einde van de dag graag een eigen plek hebben. Je gaat niet intern om vervolgens 40 kilometer verderop gehuisvest te worden. Gelukkig kunnen we terecht bij slaapplekken in de buurt. Maar een eigen plek, dat wordt een hotel nooit.”

De militairen bivakkeren noodgedwongen in hotels in Zeist en omliggende gemeenten, omdat ook op Defensieterreinen in Amersfoort en Soesterberg geen plek is voor extra opvang. Meerdere hotels in de buurt bevestigen de overnachtingen van militairen, waaronder ook hotel Oud London in Zeist. „Wij merken de toegenomen drukte. Het gaat om substantiële aantallen, tot wel twintig militairen per nacht.”

Onverantwoord

Morgen vertrekken de laatste militairen uit de barakken in verval. Hun situatie met huisvesting buiten het kamp duurt zeker enkele maanden en mogelijk zelfs jaren. Van hogerhand is per direct besloten dat overnachten met de huidige staat van de gebouwen onverantwoord is. De situatie zorgt voor een grote kostenpost. Hoe hoog die kosten oplopen kon afgelopen dagen niemand bij het Ministerie van Defensie vertellen.

Elze Mulder van vakbond AFMP (FNV voor militair personeel) is op de hoogte van de situatie in Huis ter Heide. Hij is blij dat gezien de staat van de gebouwen direct actie is ondernomen. Voorzitter Jean Debie van de Vakbond voor burger en militair defensiepersoneel (VBM) noemt het ook een goede beslissing om de militairen in hotels onder te brengen. „Als gebouwen niet voldoen aan de veiligheidseisen, dan hoort daar geen mens in te slapen. Dat is een verantwoordelijkheid die iedere werkgever heeft en moet nemen.”

  1. Cultuursnuiven in Utrecht? Van absurde komedie tot de 3JS (en je kunt ook nog naar het circus)

    Cul­tuursnui­ven in Utrecht? Van absurde komedie tot de 3JS (en je kunt ook nog naar het circus)

    In de nieuwste absurde komedie van John van Eerd, Herrie in de Keuken, gieren de snorren, pruiken en petten door de zaal. Als eigenaar van een noodlijdende snackbar proberen Van Eerds alter ego Harrie en zijn compagnon hun armzalige frietjes en gehaktballen aan de man te brengen. Er is bitter weinig klandizie, maar de zon begint te schijnen als de valse eigenaresse van de aangrenzende tattooshop een oplossing biedt. Tot de controleur van de voedselinspectie zich meldt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht