Volledig scherm
Jos Maessen en Henk Karelse zijn initiatiefnemers van de paraplu's die nu het winkelhart van IJsselstein kleuren. © Koen Laureij

Honderden paraplu's fleuren IJsselsteinse winkelstraat op

Hoewel de mussen van het dak vallen, is IJsselstein al helemaal klaar voor mogelijke regen. De 43 kabels in de hoofdwinkelstraat zijn namelijk volgehangen met in totaal 215 felgekleurde paraplu's.

De paraplu's zijn een initiatief van de IJsselsteinse binnenstadsondernemers, verenigd in de BIJ. Voorzitter Jos Maessen: „De kabels worden nu eigenlijk alleen vanaf november gebruikt voor de kerstverlichting. Door elk jaar in de zomer een thema te bedenken, willen we ook op andere momenten IJsselstein leuker aankleden.” 

Dat er dit keer gekozen is voor paraplu's is toeval. IJsselstein is ook niet de eerste gemeente die op dit idee komt. Eerder hingen al paraplu's in onder meer Oosterhout en Deventer. In de laatste stad is de BIJ gaan kijken, met name om te weten hoe de paraplu's het beste konden worden bevestigd. „Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een combinatie van karabijnhaken en tie-wraps.”

Gezelliger

De paraplu's blijven zes weken hangen. Ze zijn een volgende stap in het streven van de BIJ om de binnenstad van IJsselstein gezelliger te maken. Zo werden dit voorjaar al grote plantenbakken rond 30 lantaarns geplaatst en komt er in november compleet nieuwe kerstverlichting, bestaande uit vijf grote bollen per kabel.

Wie echt een woud aan paraplu's boven zijn hoofd wil zien, kan overigens het beste terecht in Portugal. Daar hangen sinds 2013 elk jaar in juli bij het AgitÁgueda Art Festival in Águeda duizenden paraplu's als een deken boven de straten. Daarbij dienen ze zowel als kunst als om verkoeling te geven tegen de brandende zon.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht