Volledig scherm
Een opruimploeg komt het opgehaalde zwerfvuil inleveren. © William Hoogteyling

Honderden vrijwilligers maken IJssel, Lek en oevers schoon: ‘Ik was verbaasd over alle rommel die naar voren kwam’

Honderden vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag deelgenomen aan de eerste editie van IJsselstein Schoon, waarbij de Hollandsche IJssel en de oevers ervan werden schoongemaakt tussen het Cals College en sportpark IJsseloever.

Op sportpark IJsseloever zijn Moniek Slootweg (43), haar dochter Eline en Carolien Pape (60) druk bezig. Ze doen dat namens ‘Geloof in IJsselstein’, een groep mensen die een christelijke gemeenschap willen vormen in IJsselstein die zichtbaar en gastvrij is en openstaat voor anderen. 

Quote

Ik dacht aanvanke­lijk dat het wel mee zou vallen op sportpark IJsseloe­ver.

Carolien Pape

“We willen er zijn voor de stad”, zegt Moniek Slootweg, “en daar past deze actie heel goed in. Bovendien geloven we in IJsselstein, zoals onze naam al zegt.” Bovendien is het nodig, vindt Carolien Pape: “Ik dacht aanvankelijk dat het wel mee zou vallen op sportpark IJsseloever, maar was verbaasd over alle rommel die alsnog naar voren kwam.”

Takken

Het initiatief ontstond in augustus 2018 tijdens een inspectietocht van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden met gemeentebestuurders over de Hollandsche IJssel. Daar viel onder meer op dat er regelmatig takken over het water hingen zodat de vaarbreedte afnam en het voor pleziervaartuigen lastiger werd om elkaar te passeren. Ook konden bepaalde delen van de oever wel beter worden opgeruimd. Een probleem bij dat alles was dat de oevers verschillende eigenaren hebben - particulieren, gemeente, provincie, staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap - waardoor uiteindelijk er geen regie is over de schoonmaak.

De gemeente, serviceclub Kiwanis IJsselstein, stichting Stadsmarketing IJsselstein en de stichting Enjoycleaningup besloten dit te doorbreken door onder de noemer ‘IJsselstein Schoon’ een grote schoonmaakactie te organiseren, waaraan zowel particulieren als organisaties konden deelnemen. Zaterdagmiddag was het langs de Hollandsche IJssel dan ook een drukte van belang met grote en kleine groepen vrijwilligers die gewapend met knijpers en vuilniszakken de rommel opruimden. Het leverde uiteindelijk drie volle karren op en zes fietsen. Deze laatste krijgen een bijzondere herbestemming, want museum IJsselstein gaat ze inzetten voor een kunstwerk.

Blikjes

Ook in Lopik waren vrijwilligers zaterdag aan de slag, in de uiterwaarden van de Lek. Een groot deel van de oogst bestond uit blikjes van energiedrankjes en bier, snoepverpakkingen, lege sigarettenpakjes en peuken. Daarnaast stukken groot vuil zoals verroest ijzer, rubberen slangen, matten en hout.  In de natuurgebieden De Horde, De Bol en op de strandjes vonden  de afvalrapers ook veel aangespoeld plastic en tot microplastics uiteen gevallen deeltjes. De schoonmaakactie langs de Lekdijk bij Uitweg, Jaarsveld en Lopik werd voor het negende jaar op rij georganiseerd door Jaarsvelders Kim Deutekom en Gijs van Beuzekom, met ondersteuning van de gemeente.

Volledig scherm
Vrijwilligers rapen zwerfvuil in de uiterwaarden van de Lek. © Karin Verhoef

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht