Honderden Zeistenaren de straat op tegen omstreden verkeersplan: ‘Gemeente negeert ons!’

videoZeist is boos en Zeist is de weg kwijt. De nieuwe verkeersplannen leiden tot grote commotie onder de centrumbewoners van de stad. Zo’n tweehonderd mensen -met veel gele hesjes- protesteerden vanmorgen tegen de plannen en willen die zo snel mogelijk van tafel hebben.

Zeist verzet zich fel tegen de plannen van wethouder Laura Hoogstraten die het centrum autoluw wil maken. Centrumbewoners worden geconfronteerd met het rijden van extra kilometers en staan veel in de file. Voor 50 meter moet de automobilist een kwartier omrijden en daar nemen inwoners geen genoegen mee. Om die ontevredenheid ook aan de andere inwoners te uiten, trokken ze vandaag door het centrum en scandeerden ze leuzen. 

Zeist heeft een centrumvisie ontwikkeld om de binnenstad weer aantrekkelijk te maken. Voor de auto is bijna geen plaats. ,,De auto is hier te gast”, herhaalde de wethouder vandaag nog maar eens.

Handtekeningen

Gerrit Klumpenaar staat al vroeg op het verzamelpunt. Ook hij heeft weinig vlijende woorden voor Hoogstraten. ,,Dit plan moet van tafel. Er moest natuurlijk iets gebeuren in het centrum, want er is veel leegstand. Mensen zijn veel langer bezig om thuis te komen, soms wel een kwartier meer. Er zijn 2.800 handtekeningen aangeboden en de wethouder doet er niets mee. Ja, dan snap ik wel dat mensen boos worden. Zorg dat Zeist bereikbaar is en blijft. Dat is ook belangrijk voor de ondernemers. Een dagje winkelen is er voor mensen mensen buiten Zeist niet meer bij. Het is een schande. En al die stilstaande auto’s is ook niet bepaald milieuvriendelijk.”

Ook Nico van den Blink is woedend. Hij krijgt door alle afsluitingen plotseling veel meer auto’s voor zijn deur. Ook hij heeft een geel hesje aan en demonstreert. ,,Onze straat, een doodnormale weg, heeft een maximale capaciteit van 5.000 auto’s per dag. Straks rijden er volgens de gemeente 7.600. Daar is deze straat niet op ingericht. Daar is niet mee te leven. De gemeente kijkt de andere kant op en luistert niet naar ons. De gemeente negeert ons. Deze wethouder moet zich diep en diep schamen.”

Volledig scherm
Jong en oud loopt mee in de protestmars tegen de nieuwe verkeersplannen in Zeist. © Marnix Schmidt

Betrokkenheid van inwoners

Organisator van de protestmars Vivienne Groenewoud is verheugd dat zo veel mensen zich aansluiten bij de demonstratie, die zonder wanklank verloopt. De grote opkomst onderstreept nog maar eens de betrokkenheid van de inwoners bij de centrumvisie. 

,,Ik was een beetje bang dat er maar drie mensen zouden komen, maar gelukkig zijn er veel mensen gekomen. We krijgen ook veel bijval via Facebook en Twitter. Ik heb mailtjes gekregen van oudere mensen waarin ze schrijven dat ze een spandoek hebben en die tijdens de demonstratie voor het raam hangen. Ze kunnen zelf niet meer meelopen. Zo aandoenlijk en lief”, aldus Groenewoud. 

,,Het is overweldigend. Dit had ik nooit verwacht. Het is wel dapper dat de wethouder hier is, maar het is vooral pappen en nathouden wat ze doet. De plannen moeten van tafel”, benadrukt de organisator van de protestmars.

Reactie wethouder

Dat laatste gaat zeker niet gebeuren, laat wethouder Hoogstraten weten. Ze wil de verkeersstromen hooguit bijsturen. ,,We hebben in overleg met ondernemers, de raad en bewoners het centrum vernieuwd. We hebben de inrichting verbeterd, de pleinen zijn aangepakt, er is meer groen en cultuur. Een onderdeel daarvan is zorgen dat het centrum autoluw wordt. Er zijn nieuwe verkeersmaatregelen ingevoerd en dat geeft wat te weeg. Ik snap heel goed het vervelend is dat voor een stukje van 50 meter moet omrijden. Als we het nu zouden terugdraaien, moeten we weer helemaal opnieuw beginnen. Ik probeer knelpunten op te lossen. We staan echt in de helpstand en proberen maatwerk te leveren.”

Volledig scherm
Protest in Zeist tegen verkeersplan van de gemeente. © Barry van den Bosch
Volledig scherm
Protest in Zeist tegen verkeersplan van de gemeente. © Barry van den Bosch
Volledig scherm
Protest in Zeist tegen verkeersplan van de gemeente. © Barry van den Bosch

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht