Volledig scherm
Vorig jaar mei werd door actievoerders ook al een hongerstaking gehouden in Utrecht. Karim Laarilli Amay en Andelgani Ababou tonen zich solidair met de politiek gevangenen. © Koen Laureij

Hongerstaking in Utrecht om politiek gevangenen in Marokko te steunen

Het actiecomité Moulay Mohand is vanochtend om 11.00 uur een tweedaagse hongerstaking begonnen voor het Stadskantoor in Utrecht. Met deze actie willen zij hun solidariteit tonen met de politieke gevangenen van de protestbeweging Hirak in de Rif, in het noorden van Marokko.

Ook in andere Europese steden, zoals Brussel, Düsseldorf en Madrid, vinden solidariteitsacties plaats voor de Marokkaanse gedetineerden. 

De leiders van de protestbeweging Hirak zijn al enkele weken in hongerstaking. Daarmee protesteren ze tegen de zware vonnissen van de rechtbank van Casablanca op 6 april. De Hirak-activisten werden in hoger beroep veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De hongerstaking is ook een uiting van de onvrede over de maatregel van de Marokkaanse gevangenisadministratie om de Hirak-activisten te verplaatsen en te verdelen over verschillende gevangenissen. 

Na hun wekenlange hongerstaking verkeren sommige politieke gedetineerden zoals Nasser Zefzafi (leider Hirak), Rabie Al Ablak (burgerjournalist), Mohamed El Asrihi (burgerjournalist), Mohamed Jelloul (mensenrechtenactivist) en Habib El Hannoudi (mensenrechtenactivist) in levensgevaar. Hun families maken zich grote zorgen over hun lot. 

Vorig jaar werd bij het Stadskantoor in Utrecht ook al een hongerstaking gehouden, uit solidariteit met de politiek gevangenen in Marokko. Bekijk hieronder het item.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht