Jet Hoogendijk vertrekt als hoofdofficier van justitie Midden-Nederland.
Volledig scherm
Jet Hoogendijk vertrekt als hoofdofficier van justitie Midden-Nederland. © Erik van 't Woud

Hoofdofficier vertrekt plotseling en wordt rechter: Niemand zag haar vertrek aankomen

UpdateHet vertrek van hoofdofficier van justitie Jet Hoogendijk komt voor haar medewerkers binnen het OM als een totale verrassing. Het OM ontkent stellig dat het vertrek van de officier iets te maken heeft met een slechte werksfeer, wat volgens ingewijden de reden is. „Ze vertrekt vrijwillig.” 

De 54-jarige Jet Hoogendijk maakt op 1 april 2019 de carrièreswitch en wordt dan strafrechter bij de rechtbank in Amsterdam. Ze legt uit dat haar besluit mede is ingegeven door ziekte: „Een paar jaar geleden ben ik ernstig ziek geweest. Daardoor weet ik dat als je iets wilt doen, je dat niet te lang moet uitstellen.”

Daarnaast vertrekt ze naar eigen zeggen omdat ze vooral geïnteresseerd is in de inhoud van strafrecht. Ze gaat na ruim drie jaar als hoofdofficier in Midden-Nederland weg. Daarvoor bekleedde ze de functie van plaatsvervangend hoofdofficier bij het OM in Amsterdam en als hoofdofficier in Breda (Zeeland-West-Brabant). Verder wil Hoogendijk niet inhoudelijk ingaan op haar vertrek. „Ik ben ook maar een mens binnen de organisatie”, bagatelliseert ze haar eigen rol via een woordvoerder. Dat aan haar vertrek geen verziekte werksfeer ten grondslag ligt, wil ze wel benadrukken.

Werksfeer

Volgens ingewijden is zij wel degelijk vertrokken omdat de sfeer in de top van het OM alles behalve goed is. Er zou van alles aan gedaan zijn om haar in functie te houden, maar de sfeer binnen het OM zou er mede voor gezorgd hebben dat ze zelf versneld op zoek is gegaan naar iets anders. Binnen justitie zou te veel een sfeer heersen van elkaar bevoordelen en te weinig van elkaar steunen en open over problemen praten. ,,Het rommelt enorm in de top. De sfeer is er totaal verziekt. Ik snap wel dat ze er voor heeft gekozen om weg te gaan, want echt leuk is het niet meer.”

Het vertrek van Hoogendijk komt voor de mensen die met haar werken als een totale verrassing. Een aantal van hen, waaronder ook mensen die op dagelijkse basis intensief samenwerken, moest het nieuws zelfs via de media vernemen. Hoogendijks vertrek komt op een moment dat het zeer onrustig is in de regio Utrecht. Onlangs publiceerde het AD Utrechts Nieuwsblad het nieuws dat zeker 100 mensen in de regio in de gaten worden gehouden omdat ze het risico lopen te worden doodgeschoten. De beveiliging van een aantal van deze personen valt onder verantwoordelijkheid van de hoofdofficier. 

Zoveelste vertrek

Hoogendijk is al de vijfde hoofdofficier van justitie die dit jaar vertrekt. Onder meer de hele leiding van het parket in Zeeland-West-Brabant vertrok vanwege een verziekte werksfeer. Ook vertrokken de hoofdofficier in Rotterdam en de chef van het functioneel parket vanwege integriteitsschendingen. Hoogendijk werkte twintig jaar bij het OM en was in Utrecht onder meer betrokken bij de zaak-Anne Faber. Ze is met burgemeester Jan van Zanen en politiechef Liesbeth Maas verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad. 

Tegelijk met Hoogendijk vertrekt Bart Nieuwenhuizen (60), de hoofdofficier in Den Haag. Ook hij gaat naar de rechtbank. Hij wordt raadsheer bij het gerechtshof in Den Bosch. „Ik wilde altijd al ooit rechter worden. Deze stap is een gezonde vernieuwing voor mij en voor het mooie OM”, klinkt het.

„Beiden zijn een aanwinst voor de rechtspraak, maar wij, en de organisatie, gaan ze zeker missen”, reageert hun ‘chef’ Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. Het Openbaar Ministerie wil dat de vervanger van Hoogendijk direct op 1 april begint. Wie haar gaat opvolgen is nog onduidelijk.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht