Volledig scherm
Ontwerp van Central Park in Utrecht. © GROUP A

Hoogbouw in de stad: 'Klein Manhattan aan het spoor'

Het gaat nu hard met de hoogbouw in Utrecht. Rondom het Stadskantoor verrijzen meerdere kantoor- en woontorens die de skyline van de stad gaan bepalen.

Het in 2014 opgeleverde stadskantoor was al even slikken voor menig Utrechter. Maar het 94 meter hoge witte complex is het eerste deel van een verzameling hoge gebouwen in een klein stukje stad. Hier verrijst een klein Manhattan aan het spoor.

Het glazen World Trade Center pal naast het Stadskantoor is bijna voltooid, aan de van Sijpesteijnkade schiet nu een 90 meter hoge woontoren omhoog. De volgende rijzige buurman heeft als werktitel Central Park en krijgt een in het oog springende verdieping met metershoog groen.

Architect Adam Visser van ontwerpbureau GROUP A lichtte het ontwerp van de kantoortoren deze week toe bij de gemeentelijke Commissie Welstand en Monumenten. Die is enthousiast en sprak over 'een verhaal met ambitie'. Het gebouw wordt op de stedenbouwkundig belangrijke 45 meter 'uit elkaar getrokken'. De strakke gevel wijkt er terug en bestaat 7,5 meter hoog uit transparant glas. Erachter gaat metershoog groen groeien, dat van buitenaf goed te zien is. Er tussen komen werkplekken en horeca. 

De constructie van het gebouw is berekend op deze bijzondere etage. Voor het groen is 80 centimeter bodem en een waterlaag nodig. ,,Dit sluit aan bij de ambitie van de stad om groen te zijn op allerlei niveaus'', zegt Visser. De precieze invulling wordt bepaald met de huurders, die nu nog niet bekend zijn. 

Verdichte stad

Volledig scherm
Zicht vanuit de OV-terminal op hoogbouw in Utrecht. © GROUP A

De voorlopige planning is dat de bouw na de zomer start en in 2021 klaar is. Visser is groot voorstander van de 'verdichte' stad, waarbij veel reuring is in de etages op straatniveau. Hij ontwierp ook het forum; het verhoogde voetgangersgebied tussen de OV-terminal en Rabobank.

Aan de Croeselaan, bij de ingang van de Jaarbeurs, komt een hoog appartementencomplex waar groen nog meer in het oog springt. Het plan Wonderwoods omvat twee torens met veel beplanting aan de buitenkant. De onderste etages  bieden plek aan onder meer winkels en horeca, er boven komen woningen.

Wie bang is de Dom niet meer te kunnen zien: alle gebouwen meten zo'n 90 meter. De 112 meter hoge Domtoren is en blijft de hoogste in het centrum. Alleen in Leidsche Rijn wordt een uitzondering gemaakt. De gemeente zoekt voor een terrein langs de snelweg A2 een projectontwikkelaar voor de bouw van een toren van maximaal 140 meter.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht