Volledig scherm
De alFitrah-moskee in Overvecht © Shody Careman

Hoogleraar neemt alFitrah moskee onder de loep

Het onderzoek naar de pedagogische effecten van de lessen van de salafistische alFitrah-moskee op jonge kinderen wordt uitgevoerd door de gerenommeerde onderzoeker Trees Pels.

Zij is verbonden aan het Verwey-Jonker Instituut en doet wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken. Ook is zij verbonden aan de Vrije Universiteit, waar zij  bijzonder hoogleraar 'opvoeden in de multi-etnische stad' is.

Het onderzoek werd in december 2015 door de Utrechtse burgemeester Van Zanen aangekondigd nadat uit reportages van onder andere NRC Handelsblad en het AD bleek dat de moskee in Overvecht er anti-westerse ideeën op nahoudt. De moskee zou kinderen opvoeden vanuit een afkeer van de Nederlandse maatschappij. Ook zou er onverdraagzaamheid ten opzichte van Nederlandse waarden worden gepredikt. Ook zijn er vraagtekens rond de financiering van de moskee.

Volledig scherm
Trees Pels © AD

De juiste expertise
De afgelopen maanden hebben ambtenaren van de gemeente Utrecht hard gezocht naar iemand met de juiste expertise, die het onderzoek zou kunnen doen. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Met diverse onderzoekers van verschillende universiteiten en instituten is gesproken, om uiteindelijk bij Pels uit te komen.

Het is de bedoeling dat Pels de ontwikkelingen van de kinderen die lessen volgen bij alFitrah nadrukkelijk en intensief gaat volgen. De moskee zelf is ook akkoord met het onderzoek. Wanneer het onderzoek afgerond moet zijn, is nog onduidelijk.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht