Volledig scherm
Het interieur van het nieuwe zwembad Brandenburg. © Gemeente De Bilt

Hoogleraar over zwembad Bilthoven: ‘Sporten in water boven de 28 graden is onverantwoord’

Sporten in zwembadwater van boven de 28 graden Celsius is onverantwoord, omdat dit kan leiden tot hartritmestoornissen en zelfs een hartstilstand. Volgens Frank Backx, sportarts en hoogleraar sportgeneeskunde, moet het zwembad in Bilthoven daarom òf kiezen voor een specifieke gebruikersgroep òf de planning moet aangepast worden.

Momenteel loopt een discussie over de temperatuur van het water in het nog te bouwen zwembad in Bilthoven. Gebruikers vrezen dat het bad te warm is om te kunnen sporten, zoals baantjeszwemmen, fitnesszwemmen of waterpoloën.

Opgesplitst

Het probleem ontstaat vanwege de constructie van het zwembad. Het water is opgesplitst in een ondiep te maken warm gedeelte van 32 graden voor kwetsbare gebruikersgroepen en een gedeelte waarin het water 28 graden is. Om het gehele bad te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor baantjeszwemmen of een waterpolowedstrijd, worden deze twee delen vermengd. Volgens de gebruikers is het zwembadwater in dat geval niet tijdig op 28 graden te krijgen. Volgens de gemeente lukt dit wel. Zij stelt dit echter zonder onderbouwing of berekening en verwijst alleen naar het nachtelijk laten afkoelen van het zwembadwater.

Robert Havekotte, die namens verschillende gebruikersgroepen spreekt en de Biltse Sport Federatie achter zich heeft staan, stelde eerder deze week in deze krant dat het bij een hogere temperatuur dan 28 graden gevaarlijk en zelfs verboden is door de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) om banen te zwemmen, laat staan om aan wedstrijdsport te doen.

Spierklachten

Frank Backx, voorzitter van de Adviesraad Medische Zaken en Dopingpreventie van de KNZB en in het dagelijks leven sportarts en hoogleraar sportgeneeskunde bij UMC Utrecht, beaamt dit. ,,Een hogere temperatuur van zwembadwater is met name ideaal voor mensen met gewrichtsklachten of spierklachten. Dat is de reden om de temperatuur van zwembadwater af en toe te verhogen naar 31 of 32 graden. Maar daarin vinden bewegingen plaats van laag intensief niveau. Voor de hart en longen is dat niet zwaar. Maar neem een sport als je waterpolo, waarbij je je fors moet inspannen, dan is het een ander verhaal.”

Quote

De combinatie van zware fysieke inspanning in water met een hoge tempera­tuur vraagt om hart- en vaatproble­men

Frank Backx

Hij legt uit waarom. ,,De combinatie van zware fysieke inspanning in water met een hoge temperatuur vraagt om hart- en vaatproblemen. Door de inspanning moet je je warmte kwijt kunnen. Maar als de temperatuur van je omgeving - het zwembadwater in dit geval - hoog is, loopt je eigen temperatuur hoog op. Dan kun je je warmte niet kwijt. Met alle gevolgen van dien. Zoals hartritmestoornissen tot aan een hartstilstand toe. Daar is internationaal het nodige onderzoek naar verricht. Dat is ook de reden waarom internationaal bepaald is dat de temperatuur maximaal 26 à 27 graden mag zijn. Maar zeker niet boven de 28 graden.”

Multifunctioneel

Backx begrijpt het dilemma voor het nieuw te bouwen zwembad in Bilthoven. ,,Als de leiding van het zwembad zegt: we draaien de temperatuur terug, dan gaan er uren overheen voordat de temperatuur onder de 28 graden is. Vaak moet een zwembad multifunctioneel zijn. Voor mensen met een chronische aandoening of gewrichtsklachten, maar ook voor mensen die sporten op hoog niveau. Maar dat gaat niet samen. Òf het is voor de één niet gunstig òf het is voor de ander niet gunstig. Recreatie en topsport kan niet optimaal in hetzelfde zwembad plaatsvinden. Tenzij je meer rekening met elkaar houdt qua tijden. Nu willen ze het laten afkoelen in de nacht. Maar waterpoloërs liggen niet ’s ochtends in het bad. Qua planning is dat een probleem. Of je zou daar een betere verdeling in moeten maken om beide soorten gebruikersgroepen in je bad te behouden. Of je moet zeggen: dit is niet verenigbaar.”

  1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
    PREMIUM
    2brothersonthe4thfloor

    De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

    Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht