Volledig scherm
Onbekenden zien in de droogte aanleiding hooibalen in brand te steken. © 112mediautrecht

Hoogste staat van paraatheid om risico op bosbranden in regio Utrecht

Vanwege de aanhoudende droogte geldt vanaf zondag de alarmfase 2 voor bosbrandgevaar in midden Nederland . Het is de hoogste staat van paraatheid voor de brandweer. Voor het publiek gelden strenge regels: in elk geval geen open vuur in natuurgebieden.

Boven de provincie Utrecht vliegt vanaf vandaag ook weer Charly, het surveillancevliegtuig van de veiligheidsregio. Vanuit de lucht letten waarnemers  op rook en vuur. Zo kan de brandweer sneller gealarmeerd worden. Vanwege het hogere brandrisico rukt de brandweer de komende tijd bij een melding van natuurbrand standaard met meer wagens uit dan normaliter het geval zou zijn. 

Inmiddels geldt in grote delen van het land alarmfase 2. Dat is de hoogste en vergelijkbaar met voorheen code rood. Open vuur is dan verboden in de natuur, maar ook voor sigarettenpeuken en weggeworpen flesjes  en auto's die met een hete uitlaat in droog gras worden geparkeerd, vraagt de brandweer aandacht. 

Volledig scherm
Bij fase 2 vliegt Charly met aan boord een waarnemer van de VRU over de Leusder hei. © ANP

Buitenbrandje

Een voorbijrijdende mountainbiker ontdekte zondagochtend een buitenbrandje op industrieterrein Fornhese aan de Fornheselaan in Den Dolder. Het vuur woedde buiten aan het einde van het industrieterrein. De brandweer had het snel onder controle.

De Veiligheidsregio Utrecht beschikt over een reeks speciaal op natuurbrand aangepaste bluswagens. Ze hebben extra water aan boord en zijn op vier wielen aangedreven. Deze brandweerauto's  staan vooral bij de korpsen verspreid over de Utrechtse Heuvelrug. Deze zomer worden die bovendien vervangen door nieuwe wagens die helemaal op werken in bosschages zijn toegerust.

Op de Heuvelrug zijn ook in de  bossen tientallen waterputten geslagen waar de brandweer gebruik van kan maken. Zo nodig kunnen ook containers met bluswater worden ingezet.

Onbekenden zien in de droogte aanleiding hooibalen in brand te steken. Vannacht gebeurde dat in het Máximapark in Leidsche Rijn. Vrijdag was dat eveneens het geval. Afgelopen nacht stond rond half drie een grote berg hooi in brand ter hoogte van de Hindersteinlaan. Vrijdagmiddag rukte de brandweer al uit voor meerdere hooibrandjes in het Utrechtse park. De brandweer liet toen in het midden of er sprake was van brandstichting. Hooi vat ook snel vlam als het droog is vanwege het warme weer, zoals deze dagen het geval is.

De brandweer was afgelopen nacht met een tankautospuit en schuimblusvoertuig ter plaatse om de vlammen die hoog oplaaiden, te bestrijden. De berg hooi werd met een kraan uit elkaar getrokken zodat de brandweer de brand goed kon blussen. 

In Nieuwegein vatte aan de Ravenswade door onduidelijke oorzaak een heg vlam. In korte tijd stond tien meter in lichterlaaie. Passanten en medewerkers van omliggende bedrijven doofden het meeste vuur. De brandweer maakte het karwei af.

Volledig scherm
Het nieuwste type brandweerwagen voor bestrijding van bosbranden. © Huurdeman Caspar

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht