Volledig scherm
Het museum herbergt, behalve werk van Armando, een collectie zijden Chinees behang. © Jeroen Jumelet

Hoop gloort voor museum Amelisweerd

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil het noodlijdende Museum Oud-Amelisweerd in Bunnik redden. Er is echter nog veel onenigheid over hóe dat moet.

Quote

Wij willen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt

Klaas Verschuure

MOA heeft de gemeente om 75.000 euro subsidie gevraagd voor de komende vier jaar. Het college van burgemeester en wethouders weigert omdat eerder is vastgelegd dat er geen extra geld naar het museum gaat. Het museum zegt de deuren te moeten sluiten als ze geen geld krijgt.

Volgens D66, de grootste coalitiepartij, is het onacceptabel als het college het museum failliet laat gaan op 75.000 euro. ,,Het museum ligt op een mooie plek en ze hebben laatst nog een internationale prijs gewonnen'', zegt fractievoorzitter Klaas Verschuure. ,,Wij willen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt.''

De democraten die met dertien zetels behoorlijk wat invloed hebben in de gemeenteraad willen het college de opdracht geven met een uitkomst te komen. Omdat de gemeente Utrecht weliswaar eigenaar is van het landhuis, maar het museum op Bunniks grondgebied ligt, stelt D66 voor dat het college ook met de gemeente Bunnik en de provincie in gesprek gaat over financiële steun. ,,Het zou bizar zijn als je geen oplossing weet te vinden.''

Armando
Utrecht haalde het museum in 2014 naar het oude landhuis in natuurgebied Amelisweerd, waar het de collectie van het afgebrande Armando Museum uit Amersfoort herbergt en een collectie zijden Chinees behang.

Amersfoort gaf het museum een 'bruidsschat' mee van 1 miljoen euro, die de gemeente in tranches uitbetaalt. Utrecht sprak af tien jaar lang geen cultuursubsidie te verstrekken. Daar wil het college, ondanks het dreigende faillissement, aan vasthouden.

Quote

Een kwijtschel­ding van de huur, zo'n 50.000 euro per jaar, is een van de mogelijkhe­den waar je aan kunt denken

Steven de Vries

Gevoeliger
Voor de andere coalitiepartijen ligt de redding gevoeliger dan bij D66, maar zij beseffen dat met een leeg landhuis, dat vanwege het Chinese behang en de monumentale status moeilijk een andere bestemming kan krijgen, de problemen nog groter zijn. Open houden is goedkoper'', zegt GroenLinks raadslid Steven de Vries. ,,Wij willen niet dat het leeg komt te staan. Een kwijtschelding van de huur, zo'n 50.000 euro per jaar, is een van de mogelijkheden waar je aan kunt denken.''

De SP en de VVD vinden dat ook Bunnik haar verantwoordelijkheid moet nemen. ,,Het is een museum buiten onze stadsgrenzen'', zegt VVD-raadslid André van Schie. De SP vindt ook dat Amersfoort moet terugkomen op haar weigering de bruidsschat vóóruit uit te betalen. ,,Terwijl het geld bij hun gewoon op de plank ligt'', aldus SP fractievoorzitter Tim Schipper. 

Poot stijf houden
Beide coalitiepartijen weten ook dat wanneer andere partijen hun poot stijf houden, het financieel in ieder geval deels op Utrecht aankomt. 
Cultuurwethouder Jorrit-Jan Eijbersen van de gemeente Bunnik was niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht