Volledig scherm
Voor vijf tientjes heb je al een regenton voor in de tuin. © kosteloos

Houten koopt duizend regentonnen voor inwoners

Wie in Houten een regenton wil aanschaffen, kan dat doen op kosten van de gemeente.Voor maximaal 1.000 regentonnen stelt de gemeente maximaal 50 euro per aankoop beschikbaar. 

Houten wil met deze regentonnenactie bijdragen aan het ‘klimaatrobuust maken van de buitenruimte’. Dat houdt in dat tuinen zo groen mogelijk moeten worden en dus dat zoveel mogelijk verhardingen eruit verwijderd worden. Bij extreme regenval, die de laatste jaren steeds vaker voorkomt, kunnen tuinen dan het water beter verwerken en is er minder overlast van overtollig regenwater.

Dat water kan ook worden opgevangen in de regenton, die daarmee eveneens helpt wateroverlast door extreme neerslag te voorkomen. Bovendien zorgt het besproeien van de tuin met regenwater uit de ton voor drinkwaterbesparing en dat is weer goed voor het milieu.

Tegels ophalen

Een reden waarom volgens de gemeente Houtenaren afzien van het vergroenen van hun tuin, is dat ze opzien tegen het afvoeren van tegels en andere verhardingen. Om hen over de streep te trekken, wil de gemeente bij maximaal 100 huishoudens de verharding laten ophalen. Zij moeten dan wel een schets van de nieuwe tuininrichting laten zien, waaruit blijkt dat straks zeker de helft minder verharding in de tuin ligt.

Van 5 tot en met 13 mei is de Week van Ons Water. Dan brengt de gemeente de regentonnen- en de ophaalactie extra onder de aandacht. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht