Volledig scherm
Wethouder Hilde de Groot sleept een paar kliko's naar de nieuwe vuilniswagen. © William Hoogteyling

Houten leegt kliko’s met ‘schone’ vuilniswagens

De gemeente Houten heeft de afgelopen jaren niet zonder succes ingezet op het beter scheiden van afval. Een volgende stap is nu dat het afval dat huishoudens aan de straat zetten, wordt opgehaald door vuilniswagens die minder belastend zijn voor het milieu.

Afvalverwerker SUEZ heeft begin dit jaar een contract gesloten met de gemeente Houten, waarin als bepaling staat opgenomen dat het bedrijf moet gaan rijden met schonere auto’s. De nieuwe vuilniswagens, die rijden op gas, zijn inmiddels geleverd. Houtens wethouder Hilde de Groot (GroenLinks) kwam er vanmiddag één bekijken op het afvalscheidingsstation aan De Brug. ,,Het mooiste zou natuurlijk zijn als deze wagens elektrisch gaan rijden, maar daarvoor moet de techniek nog verder worden doorontwikkeld. Dat komt hopelijk nog wel. Voor nu is het al een hele winst dat de vuilniswagens niet meer op diesel door de straten van Houten rijden.’’

SUEZ heeft vijftien van deze vuilniswagens aangeschaft, waarvan er twaalf worden ingezet in Houten. Het bedrijf rijdt daarnaast ook in de gemeenten Wijk bij Duurstede, Stichtse Vecht, Eemnes, De Ronde Venen en De Bilt. Voor al deze gemeenten gold als voorwaarde dat SUEZ gaat rijden op de duurzame brandstof LNG. Met de betreffende gemeenten is een contract afgesloten voor de periode van vier jaar. In enkele andere gemeenten elders in het land experimenteert het bedrijf ondertussen met wagens die rijden op waterstof.

Vier kliko's

In Houten bieden huishoudens hun afval aan in vier verschillende kliko’s: groente-, fruit- en tuinafval (groen), plastic, metaal en drankkarton (bruin met een gele deksel), restafval (grijs) en papier (blauw). De laatste bak wordt niet door SUEZ geleegd. Houtenaren scheiden hun afval over het algemeen goed, aldus de gemeente: 74 procent van het huishoudelijk afval wordt gescheiden ingeleverd.

Eerder dit jaar publiceerde SUEZ de resultaten van een eigen onderzoek naar het scheiden van afval. Dat liet zien dat maar liefst 95 procent van de Nederlanders vindt dat het ‘hoort’. Driekwart van de ondervraagden denkt op de juiste manier afval te scheiden. Maar mensen blijken wel veel onbedoelde missers te maken bij het scheiden van hun afval, waardoor veel terechtkomt in de verkeerde bak.

Een reden voor de gemeente Houten om met SUEZ in zee te gaan, is tenslotte ook dat het bedrijf mensen in dienst heeft met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht