Volledig scherm
De werkgroep fairtrade in Houten werkt samen met de Wereldwinkel. © foto ricardo smit

Houten mag zich weer twee jaar lang fairtrade gemeente noemen

Houten mag zich de komende twee jaar weer ‘fairtrade gemeente’ noemen. Dat is te danken aan de inspanningen van de werkgroep Fairtrade gemeente Houten. Die dreigde vorig jaar nog ter ziele te gaan, maar heeft met nieuwe leden een doorstart gemaakt.

De werkgroep kan nu doorgaan met de voorbereidingen van een Fairtrade Festival in november, om het tienjarige bestaan als fairtrade gemeente te vieren. Fairtrade is handel in producten die zijn gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden en tegen een redelijk loon, zonder dat daarbij sprake is geweest van zaken als uitbuiting of kinderarbeid

Nieuwe energie

Volgens de jury van de landelijke organisatie voldoet Houten aan alle gestelde criteria om de titel fairtrade gemeente te kunnen verlengen. De jury is ‘verheugd over de herstart van het kernteam Houten en de nieuwe energie die het team uitstraalt’, zo laat zij in haar rapport weten.

Houten was in 2009 een van de eerste fairtrade gemeenten in het land en de eerste in de provincie Utrecht. Dit jaar wordt dit tienjarig jubileum gevierd met onder meer een Fairtrade Festival in november. De werkgroep is nauw gaan samenwerken met de wereldwinkel in Houten, die zich ook inzet voor een meer duurzame samenleving.

Bewustwording

Oud-wethouder Willy Wagenmans is de nieuwe voorzitter van de werkgroep. ,,Ons gaat het erom, discussie los te maken,’’ verklaarde hij vorig jaar bij zijn aanstelling. ,,Wat voor producten legt een ondernemer in zijn schappen? Wat weet een consument eigenlijk van de spullen die hij koopt? Die discussie leidt tot bewustwording. Dat is ons belangrijkste doel.’'

In de Houtense supermarkten zijn hoekjes met fairtradeproducten inmiddels heel gewoon geworden. De werkgroep wil ook de aandacht vestigen op eerlijk geproduceerde kleding in de winkels. Daarnaast wil de werkgroep ook op de Houtense scholen de fairtrade-gedachte actief gaan uitdragen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht