Volledig scherm
De geiten bij Buitenwereld krijgen een speciale lunch geserveerd tijdens een evenement in 2016. © Koen Laureij

Houten wil bestolen speeltuin en kinderboerderij aan toekomstplan helpen

Een kwartiermaker gaat Stichting Buitenwereld helpen met het maken van een toekomstplan voor de kinderboerderij en speeltuin in Houten. De kwartiermaker is aangesteld door de gemeente Houten, die de bestolen kinderboerderij/speeltuin graag wil behouden.

De combinatie speeltuin en kinderboerderij kwam in 2016 in zwaar financieel weer, toen bleek dat de voorzitter van de stichting een greep in de kas had gedaan. Buitenwereld kwam daardoor aan de rand van een faillissement te staan. De stichting meldde dat er zo’n 20.000 euro was ontvreemd. Onder meer werd er een crowdfundingsactie gehouden om het hoofd boven water te kunnen houden.

Straf

De destijds 32-jarige voorzitter werd later veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. Hij moest ook een voorwaardelijke straf van een maand uitzitten en zich daarnaast melden bij de reclassering en een behandeling ondergaan. Vast is komen te staan dat de man in de loop van de tijd zeker 6.700 euro achterover heeft gedrukt.

De kinderboerderij en de speeltuin aan de Keercamp in Houten zijn in mei 2013 gefuseerd tot één stichting, met als doelstelling kinderen te laten spelen en kennis te laten maken met de natuur. In oktober 2016 gaf de gemeente al eens een onderzoeksbureau de opdracht de problemen en de perspectieven voor de toekomst in kaart te brengen. Burgemeester en wethouders verklaarden toen het maatschappelijk belang groot te vinden, de speeltuin en de kinderboerderij open te houden.

Schuld

De in 2016 opgelopen schuld is nog steeds niet afbetaald, schrijft het college van b en w aan de leden van de gemeenteraad. Hoe daarmee om te gaan, en of er een regeling kan worden getroffen, wordt pas op een later moment beslist. Ondertussen heeft het interim-bestuur er vorig jaar voor gezorgd dat de inkomsten en uitgaven weer in balans zijn. Er kan weer gekeken worden naar de toekomst.  Het bestuur wijst erop dat de leden niet genoeg kennis in huis hebben om bijvoorbeeld de kinderboerderij de beheren. 

Om die reden heeft de gemeente kwartiermaker G. Kovacsek gekoppeld aan het huidige bestuur, met de bedoeling dat zij gezamenlijk een solide plan gaan maken voor de toekomst van Buitenwereld en het omliggend terrein. Ondertussen heeft de gemeente al geld toegezegd voor de vernieuwing van de klimtoren en de boomhut in de speeltuin. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht