Volledig scherm
Wethouder Herman Geerdes hijst de vlag bij Fort Honswijk in Schalkwijk. Het fort is sinds oktober 2016 eigendom van de gemeente en geldt als een van de ‘specifieke kenmerken’ van Houten. © Koen Laureij

Houten wil eigen museum om rijke geschiedenis levend te houden

De gemeente Houten gaat onderzoeken of er een Houtens Museum kan komen. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft burgemeester en wethouders hiertoe opdracht gegeven. SGP-fractieleider Wouter van den Berg diende tijdens de raadsvergadering een motie van deze strekking in, die kon rekenen op brede steun in de lokale politiek.

Hoe dat museum eruit moet komen te zien, staat nog allesbehalve vast. Het hoeft ook niet per se een stenen gebouw te worden. Een optie is bijvoorbeeld ook een reizende tentoonstelling te beginnen, of juist online een museale omgeving voor Houten in te richten.

Rijke geschiedenis

De wens een eigen Houtens Museum te beginnen, wordt ook ondersteund door de VV Kromme Rijnstreek, de Historische Kring tussen Rijn en Lek en de stichting Aan de Slinger. Volgens Van den Berg is er meer dan genoeg om straks tentoon te stellen. Houten heeft een rijke geschiedenis die terugvoert tot aan de Romeinen. 

De Limes (de militaire grensweg uit de Romeinse tijd) en de forten van de Hollandse Waterlinie behoren tot de specifieke kenmerken van Houten, en ook de geslaagde grootschalige vinex-bouw is het waard om museaal onder de loep te worden genomen: Houten heeft de sprong van een boerendorp met 4.000 zielen naar een gemeente met bijna 50.000 inwoners succesvol gemaakt.

Archeologisch museum

Helemaal zonder museum zit Houten overigens niet. Op de zolder van het Oude Station is een Archeologisch Museum te vinden, en Schalkwijk kent het beperkt geopende Museum Dijkmagazijn De Heul. „Maar Houten kent geen breed opgezet museum, zoals veel andere gemeenten dat wel kennen”, aldus de SGP-motie.

Volgend jaar komt wethouder Herman Geerdes met nieuw cultuurhistorisch en archeologisch beleid. Daarin moet dan ook plek zijn voor een Houtens Museum.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht