Volledig scherm
Windmolens in Houten gaan op proef minder draaien in de nacht, maar vaker overdag. © William Hoogteyling

Houten zet proef met windmolens door: overdag meer, 's nachts minder draaien

De proef met een aangepast draaischema voor de windmolens in Houten gaat door. Van half april tot half juli zullen de windmolens overdag vaker en 's nachts juist wat minder draaien.

D66-wethouder Michiel van Liere heeft dat vanmiddag bekendgemaakt. De Houtense gemeenteraad had hem vorig jaar opgedragen een dergelijke proef te houden, om daarmee voor eens en voor altijd helder te krijgen of hiermee de nachtrust van klagende omwonenden wordt gediend.

Enquête 

De windmolens in Houten zijn eigendom van energiebedrijf Eneco. Dat stelde wel een voorwaarde aan de proef. Er moest voldoende draagvlak voor bestaan in de omgeving van de molens. De afgelopen weken is dat onderzoek gehouden door de Universiteit Utrecht. Er zijn 800 enquêtes verspreid, grotendeels in de woonwijken De Polder en Het Water. Een derde is ingevuld teruggestuurd, volgens de onderzoekers genoeg voor een representatief beeld. ,,Onder deze huishoudens zijn twee keer zoveel voorstanders als tegenstanders van tijdelijke aanpassing van het draaischema’’, zegt Van Liere.

Quote

Onder deze huishou­dens zijn twee keer zoveel voorstan­ders als tegenstan­ders van tijdelijke aanpassing van het draaische­ma

Michiel van Liere, wethouder

Bewoners van de Veerwagenweg in Houten hebben zich steeds mordicus tégen de proef uitgelaten. Deze Houtenaren wonen niet in een nieuwbouwwijk dicht bij de molens, maar langs het Amsterdam-Rijnkanaal letterlijk erónder. Zij hebben jarenlange strijd geleverd met de gemeente en het ten slotte voor elkaar gekregen dat de windmolens draaien onder een regime dat strenger is dan de wettelijk vastgestelde norm. De proef staat nu toe dat deze strengere normen drie maanden lang buiten beschouwing worden gelaten.

Uilenveren

Vorig jaar werden al zogenoemde uilenveren geplaatst op de rotorbladen van de windmolen die het dichtst op de Rondweg bij Houten-Zuid staat. Ook zijn er geluiddempers geplaatst tegen de bromtoon die mensen uit hun slaap haalt. De proef met het draaischema is het laatste middel dat nog wordt beproefd, om de overlast verder te beperken.

De molens gaan drie maanden lang tussen zes uur 's ochtends en acht uur 's avonds vaker draaien dan tot nu toe toegestaan. 's Nachts gaan ze minder frequent draaien. Eneco hoopt dat per saldo het aangepaste draaischema leidt tot een hogere stroomproductie. Als de proef in de zomer wordt afgerond, en de oude situatie weer wordt hersteld, wordt de balans opgemaakt. ,,Dan wordt het net opgehaald'', zegt Van Liere. Zelf zal hij dat niet meer doen: er zit dan een andere wethouder in een nieuw college van b en w, dat de laatste conclusies in het vuistdikke Houtense windmolendossier mag trekken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht