Volledig scherm
Het buitenbad van Houten in 2012, toen het nog in gebruik was. © Ricardo Smit

Houtenaren kunnen na vijf jaar weer duik nemen in hun buitenbad

Tot ergernis van veel Houtenaren kon in deze gemeente vijf zomers op rij niet buiten worden gezwommen. Maar hieraan komt dit seizoen een einde.

Per 1 mei aanstaande gaat het doelgroepenbad met glijbaan van zwembad De Wetering weer open. In de tweede week van mei, een exacte datum staat nog niet vast, volgt dan de heropening van het wedstrijdbad. Dat wordt nu nog met man en macht weer ‘zwemklaar’ gemaakt, zegt Petra van den Adel namens De Wetering.

Al in 2011 werd besloten het buitenbad van het sportcomplex te gaan sluiten. Dat was in crisistijd, toen Houten miljoenen moest bezuinigen. Feitelijk ging het hek pas op slot in 2014.

Handtekeningen

Houtenaren José de Kruif en Arinka Linders begonnen later een actie tegen de sluiting. Zij haalden ruim 1100 handtekeningen op van mensen die net als zij vonden dat het bad weer open moest gaan. Ondanks steun van oppositiepartijen zorgden die handtekeningen er niet voor dat een meerderheid van de gemeenteraad besloot het bad te heropenen.

Eerst moest er een nieuwe aanbesteding worden gedaan, met mogelijk een nieuwe exploitant tot gevolg. In die aanbesteding moest blijken of het mogelijk zou zijn het buitenbad weer open te krijgen en tegelijkertijd de gewenste twee ton bezuinigingen door te voeren. Toen dat het geval bleek, en exploitant Optisport het lopende contract kon verlengen, maakte wethouder Kees van Dalen bekend dat Houten zijn buitenbad weer terug kon krijgen.

Duurzaam

Tegelijk is besloten De Wetering duurzamer te maken. Er wordt voor ongeveer een miljoen euro geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van het zwembad. Met een serie technische maatregelen en aanpassingen kan het bad tot een kwart minder energie verbruiken. Op het dak worden ook nog eens 500 zonnepanelen geplaatst.

Petra van den Adel: ,,We zijn heel blij dat het bad eindelijk weer open kan. We kunnen nu ook weer de zwemvierdaagse begin juli buiten organiseren. Dat is ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat kinderen vier dagen lang in het water liggen. Nu gebeurt het te vaak, dat kinderen hun zwemdiploma halen en daarna meteen al nauwelijks nog zwemmen. Die vierdaagse zorgt ervoor, dat ze weer klaar zijn voor lekker zwemmen in de zomer.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht