Volledig scherm
De windmolens in Houten houden omwonenden wakker © William Hoogteyling

Houtenaren willen hun nachtrust terug

Direct omwonenden van overlastgevende windmolens in Houten willen graag praten over de vraag hoe zij hun nachtrust terugkrijgen, maar dat gesprek weigeren zij te voeren met verantwoordelijk wethouder Michiel van Liere (D66).

Dat verklaarde Maurice Bakker gisteren namens een groep Houtenaren die al twee jaar klaagt over geluidsoverlast en die zegt op dit punt nooit gehoor te hebben gevonden bij Van Liere. Die zou hun klachten stelselmatig in de wind hebben geslagen.

Verkeerde locatie
Windmolens in Houten vormen al vijftien jaar een heet hangijzer. De publicatie onlangs van een evaluatierapport door de Universiteit van Utrecht gooit nu verse olie op het vuur. Dat onderzoek laat zien dat destijds de locatiekeuze verkeerd is geweest (te dicht op woningen), dat klachten over geluidsoverlast wel degelijk terecht waren en dat de klachtenafhandeling zeer te wensen overliet.

Met extra strenge en voor Houten specifieke voorschriften is getracht de bevolking 'maximale bescherming' te bieden, maar die belofte bleek op drijfzand te rusten. Om het allemaal nog pijnlijker te maken, maakt Windpark Houten bovendien zijn duurzaamheidsdoelstellingen niet waar.

Bewoners, energiebedrijf Eneco en de gemeente leefden al maanden op gespannen voet met elkaar. Vooral het vertrouwen dat bewoners stellen in Van Liere is zoekgeraakt.

Molens 's nachts op stil
Deze week in de gemeenteraad, waar het evaluatierapport werd besproken, betuigde de wethouder spijt en kondigde aan maatregelen te willen treffen. Hij wil 'buiten de bestaande kaders denken' en zelfs Eneco vragen de molens 's nachts stil te zetten. Van Liere kreeg van de lokale politiek drie maanden de tijd om orde op zaken te stellen. ,,Ik zal er alles aan doen om het geschonden vertrouwen te herstellen.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht