Volledig scherm
Aan de orde van de dag in ‘t Goy: vrachtverkeer rijdt over de Beusichemseweg door het dorp. © William Hoogteyling

Houtens fruitdorp ‘t Goy wil dat zwaar vrachtverkeer snel wordt omgeleid

Zwaar verkeer dat nu nog dwars door het Houtense fruitdorp ‘t Goy rijdt, moet op termijn om het dorp heen worden geleid. Een geschikte alternatieve route hiervoor is de Kanaaldijk, die parallel loopt aan het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Houten en Wijk bij Duurstede.

Deze aanbeveling staat in de vanmiddag gepresenteerde Agenda voor de Toekomst van ‘t Goy. Deze door inwoners van het dorp zelf geschreven notitie werd namens de gemeente in ontvangst genomen door wethouder Hilde de Groot (GroenLinks).

Wegversmallingen

De enige doorgaande weg door ‘t Goy is de Beusichemseweg. Die is dit jaar opnieuw ingericht. Er zijn onder meer fietsstroken aangelegd, die de veiligheid (en het gevoel van veiligheid) van fietsers ten goede moeten komen. Ook zijn er enkele wegversmallingen gemaakt. Wat veel inwoners graag zouden zien, is dat naast deze ingrepen vrachtauto’s en zwaar landbouwverkeer niet meer over deze weg door het dorp hoeven te rijden. ,,Maar dat is een wens die voor de korte termijn te duur is,’’ reageerde De Groot. ,,Maar deze notitie kijkt 25 jaar vooruit, naar wat voor dorp ‘t Goy tegen die tijd is. Wie weet, welke kansen zich nog voordoen.’’

Aanpakkers

De geest die opstijgt uit de ‘toekomstagenda’ is vooral dat ‘t Goy een sfeervol ‘dorp van aanpakkers’ in de Kromme Rijnstreek wil blijven. Het ons-kent-ons-karakter moet worden gekoesterd. Van essentieel belang is dat de enige basisschool, De Boogerd, open kan blijven. Die heeft nu nog zo’n 40 leerlingen. Daarnaast moet dorpshuis De Ploeg een centrale rol kunnen blijven spelen in het dorpse leven van alledag. ‘t Goy telt nu ruim 600 inwoners, die met elkaar een trotse voetbalclub en een bloeiend verenigingsleven dragen.

Eén van de grootste zorgen voor de toekomst is, zoals in wel meer kleine kernen, dat nog meer jongeren wegtrekken omdat ze in hun eigen dorp geen huis kunnen vinden. In een aldus vergrijzend ‘t Goy valt dan aan sluiting van de basisschool tenslotte niet meer te ontkomen. Bewoners vrezen dat ‘t Goy dan langzaam maar zeker doodbloedt. Om dat te voorkomen, moeten er zeker zes tot acht woningen per jaar worden gebouwd, staat er in het rapport. Dat is genoeg om jonge gezinnen te huisvesten die kunnen zorgen voor voldoende aanwas voor de basisschool.

Tegelijk bestaat er grote behoefte aan huisvesting voor ouderen die niet naar Houten willen voor hun oude dag, maar die in het dorp willen blijven. ‘t Goy bepleit daarvoor de bouw van een woon-zorgcentrum, waar senioren tevens zorgvoorzieningen onder handbereik hebben.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht