Volledig scherm
Op verzoek van de Houtense brandweer zijn twaalf elektrische fietsen aangeschaft. © foto ricardo smit

Houtense brandweer op de fiets naar de kazerne

De brandweer in Houten krijgt vandaag de beschikking over twaalf supersnelle elektrische fietsen voor de vrijwilligers. De vrijwilligers kunnen met deze snelle fietsen eerder op de kazerne zijn dan met de auto.

Houten is dit jaar weer uitgeroepen tot Fietsstad van 2018. Er is dus een goed netwerk aan fietspaden beschikbaar om snel van A naar B te komen. Auto’s daarentegen zijn aangewezen op de rondweg. Sommige vrijwilligers worden daardoor geconfronteerd met erg lange rijtijden om bij de kazerne te komen. Met een elektrische fiets kunnen de vrijwilligers de kortste route kiezen.

De aanrijtijden van de brandweer in Houten zijn volgens de gemeente prima, maar kunnen altijd beter. Op verzoek van de Houtense brandweer en om het veiligheidsniveau binnen de gemeente te verhogen, heeft de gemeente daarom besloten om twaalf elektrische fietsen aan te schaffen.

Speedpedelecs

Het gaat om zogenoemde speedpedelecs die tegen de vijftig kilometer per uur kunnen halen. De berijder moet verplicht een helm dragen en de fiets moet zijn voorzien van een kenteken.

Speedpedelecs zijn normaal gesproken aangewezen op een plek op de rijbaan waar ook de auto’s rijden. Maar niet in Houten. Daar mogen bromfietsers ook op de reguliere fietspaden rijden, in tegenstelling tot de rest van Nederland. De fietser kan daar nu ook af en toe een hard voorbij rijdende brandweerman zien op weg naar de brandweerkazerne. Eerder op de kazerne betekent immers ook eerder op de plek van de melding. De speedpedelecs mogen niet op de rondweg rijden.

Aanschaf

De fietsen hebben een consumentenprijs van 3.500 euro en zijn geleverd door Bikestore Houten. Volgens een woordvoerder van de gemeente zou de gemeente tussen de 40.000 en 45.000 euro hebben betaald voor de aanschaf. Dat is inclusief de kentekenplaten en de helmen. 

Burgemeester Wouter de Jong fietst vanavond op een van de snelle elektrische brandweerfietsen naar de kazerne aan De Brug. Daar overhandigt hij de fiets aan aan het Houtense brandweerkorps.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht