De Houtense wethouder Jana Smith. wethouder: puur ter inspiratie naar Finland.
Volledig scherm
De Houtense wethouder Jana Smith. wethouder: puur ter inspiratie naar Finland. © Marnix Schmidt

Houtense wethouder op studiereis naar Finland: ‘Hoe vangen we straks onze daklozen op?’

De Houtense wethouder Jana Smith reist eind april af naar Helsinki, waar zij gaat kijken hoe de Finnen de opvang van daklozen hebben geregeld.

Het gaat om een studiereis die zij samen met nog enkele wethouders uit de Utrechtse regio onderneemt. ,,Het is puur ter inspiratie. Het is nu vaak zo, dat in de opvang in de stad Utrecht mensen zitten die in één van de omliggende gemeenten dakloos zijn geworden. Het is de bedoeling dat we die zoveel mogelijk zelf gaan helpen. Hoe dat het beste kan, dat is de hoofdvraag waarmee we afreizen naar Finland.’’

Drankgeschiedenis

Daar wordt het principe van ‘housing first’ toegepast. Dat wil zeggen dat iemand die door welke oorzaak dan ook op straat is beland, om te beginnen woonruimte krijgt aangeboden. Als dat is geregeld, wordt er pas gekeken wat voor soort hulp iemand nodig heeft. Die kan gericht zijn op psychische problemen, schuldenproblematiek of bijvoorbeeld een drankgeschiedenis.

De studiereis wordt gedaan op uitnodiging van zorgorganisatie Lister en de Tussenvoorziening, twee instanties die actief zijn op het gebied van beschermd wonen en de opvang van daklozen. Smith (ChristenUnie) gaat namens de Lekstroomgemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vijfheerenlanden. De gedachte is dat elk van deze gemeenten straks huizen beschikbaar stelt voor de opvang van mensen die op straat zijn beland. In Houten gaat het volgens de wethouder al snel om twintig woningen.

Stevige keuzes

Smith heeft juist deze week de sociale koers gepresenteerd, een document dat uiteenzet hoe de gemeente Houten de komende jaren een sociale samenleving wil zijn (en blijven) waarin iedereen meetelt. Zoals in vele gemeenten staat die doelstelling onder druk vanwege de bezuinigingen op met name de jeugdzorg. ,,We moeten stevige keuzes maken en daarvan zijn alle betrokken partijen doordrongen. We zoeken elkaar op als partners en we proberen door betere samenwerking tenminste alle basis-zorgniveaus te handhaven. Dat lukt, maar als we nóg meer moeten inleveren, is dat echt een groot probleem.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht