Volledig scherm
Windmolens aan het kanaal in Houten blijven draaien onder extra strenge regels, ooit ingevoerd om burgers te beschermen tegen geluidsoverlast. © Koen Laureij

Houtense windmolens gaan niet harder draaien

Het is een beeld waar steeds meer Houtenaren moeite mee hebben, maar het gaat niet veranderen: de vijf lustig draaiende windmolens op grondgebied van Nieuwegein naast de drie Houtense windmolens die geregeld stil staan.

De Houtense politiek heeft besloten vast te houden aan de zogenoemde maatwerkvoorschriften voor Windpark Houten. Dat zijn bovenwettelijk strenge regels die jaren geleden zijn ingevoerd om burgers extra te beschermen tegen geluidsoverlast, hoewel door die regels de maximale capaciteit van de Houtense molens niet benut wordt.

De strengere voorschriften hebben er echter nooit toe geleid dat omwonenden géén hinder ondervonden. Door de jaren heen is veel geklaagd over herrie. Om die overlast te beperken, hebben de gemeente Houten en energiebedrijf Eneco met wisselend succes verschillende maatregelen getroffen. De laatste was vorig jaar een proef met een aangepast draaiprogramma: meer overdag en juist een stillere modus in de nachtelijke uren, in de hoop dat daarmee omwonenden een betere nachtrust zouden krijgen.

Quote

Ook wij hebben destijds ingestemd met de extra strenge voorschrif­ten. Zolang die gelden, houden wij ons eraan

Tijm Corporaal, GroenLinks

Uit onderzoek door de Universiteit Utrecht bleek echter dat direct omwonenden in de proefperiode toch méér geluidsoverlast ervoeren. Om die reden zien burgemeester en wethouders ervan af dit draaischema permanent in te voeren en dat blijkt nu ook het standpunt van de raadsmeerderheid. ,,Ik steun het met pijn in de buik’’, zei Tijm Corporaal van GroenLinks. René Speksnijder (ChristenUnie) was het met hem eens, al had hij ‘pijn in het hart’. Zij en andere politici vinden echter ook dat de belofte die omwonenden jaren geleden werd gedaan, moet worden nagekomen. ,,Dat hoort bij een betrouwbare overheid’’, aldus Corporaal.

De GroenLinks-fractieleider was zondag naar de Klimaatmars in Amsterdam geweest, waar hem nog eens duidelijk was geworden ‘dat we windmolens in onze harten moeten sluiten’. GroenLinks is altijd voorstander geweest van Windpark Houten. ,,Maar ook wij hebben destijds ingestemd met de extra strenge voorschriften. Zolang die gelden, houden wij ons eraan.’’

Neutraal

Tegenover de kleine groep direct omwonenden met meer overlast, staat een grote groep Houtenaren op z’n minst neutraal tegenover het windpark. Velen vinden ook, dat gezien de klimaatdiscussie het onderhand tijd wordt dat de molens juist vaker gaan draaien. D66 en Houten Anders, bijgevallen door de PvdA, probeerden vergeefs het experimentele draairegime permanent ingevoerd te krijgen. Volgens Marjan Boonzaaijer (D66) zorgt dat voor ‘de maximale energieproductie tegen de meest minimale geluidsoverlast’. ,,Ook al weten we dat een kleine groep overlast houdt.’’.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht