Huis Doorn glimt toekomst tegemoet

videoDe luiken van het poortgebouw van Huis Doorn hangen weer recht en ze glimmen na een stevige renovatie. Minister Jet Bussemaker van onderwijs en cultuur nam het gebouw zaterdagochtend officieel in gebruik. Ze deed dat omringd door tal van figuranten in veelal militaire kledij uit de periode van de eerste wereldoorlog.

Quote

Huis Doorn is, was en blijft.

Directeur Herman Sietsma van Huis Doorn

Huis Doorn is daarmee onlosmakelijk verbonden nadat de Duitse keizer Wilhelm II na het verlies van zijn land vluchtte naar het neutrale Nederland. Hij kocht Huis Doorn om er in ballingschap de rest van zijn leven te slijten. In 1920 liet hij het Poortgebouw neerzetten. Wilhelm II overleed in 1941 en ligt tot op de dag van vandaag in het kleine mausoleum op het landgoed begraven. De treinladingen kunst en huisraad van de keizer vervielen na de Tweede Wereldoorlog aan de staat en bleven in Huis Doorn.

Volledig scherm
Minister Jet Bussemaker (midden) omringd door living historyspelers voor het poortgebouw van Huis Doorn. Bussemaker heropende het monument na een grondige renovatie. © Marnix Schmidt

Tevredenheid

Behalve het poortgebouw glom ook directeur Herman Sietsma van Huis Doorn, van tevredenheid. Hij riep in herinnering hoe hij in 2010 de luiken voor een bezoek van koningin Beatrix liet weghalen. ,,We schaamden ons ervoor. Die schaamte zijn we nu voorbij.''

De renovatie van het poortgebouw waar volgens Sietsma het licht uitviel als iemand het koffiezetapparaat aanzette, illustreert volgens hem de opleving van Huis Doorn. Nog geen vier jaar geleden hing de toekomst van het museum en de omvangrijke collectie van de laatste Duitse keizer aan een zijden draad, nadat de rijkssubsidie werd gehalveerd. Intussen lijkt het voortbestaan verzekerd, ook als herdenkingscentrum voor de eerste wereldoorlog.  Sietsma: ,,Huis Doorn is, was en blijft. We zijn een marginale  instelling, hebben geen reserves, maar we redden het.'' Daarin spelen de tientallen vrijwilligers uit de omgeving een belangrijke rol, onderstreept Sietsma.

Met de renovatie van het Poortgebouw is de grote collectie boeken en geschriften van Keizer Wilhelm II toegankelijk geworden voor eenieder die meer wil weten over de historie van de eerste wereldoorlog. Behalve een bibliotheek is een ruimte met voorzieningen gecreëerd die geschikt is voor lezingen.

Living History Event

Enkele duizenden mensen bezochten tegelijkertijd met de heropening van het Poortgebouw het Living History Event. Dat beleefde zijn vierde editie. Daar troffen vertegenwoordigers van Britse, Franse en Duitse eenheden elkaar in vol ornaat, maar nu zonder wapengekletter. De sabels bleven in de schede. Voor de vrienden Christoph Berndt uit Berlijn, Sebastian Rühmann uit Magdeburg en Henning Ollmert uit Wilhelmshaven, is het vooral een genoeglijk samenzijn. Ze reizen als matroos, soldaat en officier geregeld samen naar historische plaatsen uit eerste wereldoorlog. ,,Deze evenementen breng nu mensen samen'', zegt Rühmann, zoals maar weer blijkt op het zonovergoten landgoed van Huis Doorn.

Volledig scherm
X © AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht