Volledig scherm
© ANP XTRA

Huis kopen als alleenstaande is in Utrecht ‘uitzichtloos’

Voor alleenstaande huizenkopers met een modaal inkomen wordt het steeds lastiger om een woning te vinden. Utrecht is één van de provincies waar de kans op het vinden van een woning voor deze groep het meest uitzichtloos is. 

Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker, waarin per regio in kaart is gebracht hoeveel woningen er beschikbaar zijn voor alleenstaanden en tweeverdieners met een modaal inkomen. Het modale inkomen van 2019 is vastgesteld op 36.000 euro. Als single kun je hiermee een hypotheek van ongeveer 163.000 euro krijgen.  Tweeverdieners kunnen met een gezamenlijk inkomen van 60.000 euro een hypotheek van zo'n 285.000 euro ontvangen. 

Door de sterk stijgende huizenprijzen in met name de Randstad krijgen single huizenkopers nauwelijks nog een voet tussen de deur. In Utrecht zijn de huizenprijzen met 1 procent gestegen. Voor modale eenverdieners die in een grote stad willen wonen is de situatie uitzichtloos. In Utrecht komen zij in aanmerking voor slechts 1 procent van het totale aanbod. Als modale eenverdiener maak je momenteel nog de meeste kans op een woning in Groningen (13 procent) of Rotterdam (10 procent). 

Tweeverdieners

Tweeverdieners hebben in Utrecht meer mogelijkheden om een woning te vinden. In Utrecht komen modale gezinnen voor 18 procent van het totale woningaanbod in aanmerking.  Modale tweeverdieners maken de meeste kans op een woning in Groningen (60 procent) en Almere (52 procent), in Amsterdam (15 procent) en Utrecht (19 procent) het minst. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht