Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw van het Cashcenter op Camp New Amsterdam. © DNB

Huis ter Heide krijgt goudkluis met 189.000 kilo goud

De Nederlandsche Bank kan haar Cashcentrum op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide gaan bouwen. De gemeente Zeist heeft de omgevingsvergunning voor het complex afgegeven. 

DNB wil op het defensieterrein haar bankbiljettenbedrijf en de goudkluis vestigen. Die zijn nu nog in Amsterdam gevestigd, in het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein.

Omdat nieuwbouw op een militair terrein interessant is vanwege de al bestaande strenge bewaking én omdat de koninklijke marechaussee - onder meer belast met het bewaken van de Nederlandse goudvoorraad - op Camp New Amsterdam is gevestigd, viel de keuze al snel op deze locatie.

14.166 goudstaven

In totaal komen 14.166 goudstaven naar Huis ter Heide. De goudstaven hebben een gezamenlijk gewicht van 189.000 kilo. Daarnaast komen ook oude en nieuwe bankbiljetten met een waarde van 300 miljoen euro naar het nieuwe Cashcentrum.

Overigens komt niet de hele Nederlandse goudvoorraad naar Huis ter Heide. Het is 31 procent van de totale goudvoorraad. De rest ligt in kluizen in Londen, New York en Ottawa (Canada).

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht