Volledig scherm
De vermiste hond Pipo. © Huisdieren Meldpunt Utrecht

Huisdieren Meldpunt Utrecht na vermissingen: honden uit het buitenland nemen vaak de benen

Twee zwerfhonden uit het buitenland zijn kwijtgeraakt in Utrecht. Eigenaren van adoptiehonden moeten alert zijn, waarschuwt Bea Keijzer van Stichting Huisdieren Meldpunt Utrecht. ‘Als er een hond kwijt is, is het er vaak een uit het buitenland.’

Voorbeelden genoeg, zegt Keijzer. Zo is nu sinds tien dagen een Spaanse hond van een echtpaar in Lunetten vermist. Pipo, heet de roodharige Podenco die sinds driekwart jaar in ons land is. Bij het uitlaten ging het mis. De eigenaar schrok, liet de rolband vallen en Pipo was verdwenen. Daarna is de hond nog wel een paar keer gezien, maar nu al sinds enkele dagen niet meer.

Je moet oppassen als eigenaar van een adoptiehond, zegt Keijzer. „Deze honden zijn gewend om te zwerven en van de straat te eten. Daar kun je niet even snel een huis-tuin-en-keukenhond van maken.”

Band smeden

Volledig scherm
Bea Keijzer. © Angeliek de Jonge

En, wie een pup aanschaft heeft alle tijd om een band aan te gaan. „Maar dat heb je niet als ze een 3- of 4-jarige hond bij je afleveren: hier heb je fikkie. Dan moeten mensen er eigenlijk extra veel tijd instoppen om die band alsnog te smeden, maar dat gebeurt vaak niet. Ze denken dat ze allemaal hondenpsycholoog Cesar Millan zijn.”

Sinds een paar dagen is ook een hond uit Overvecht kwijt. „Negen van de tien keer is het er eentje uit het buitenland, zo ook deze. Dus zeg ik: niet te snel los laten lopen die hond. Het duurt lang voordat het beest echt een klik met je heeft. Voor die tijd kijken ze vaak toch in het rond of ze kunnen ‘ontsnappen’.’’

Pipo gezien? Meld het aan Huisdieren Meldpunt Utrecht via Facebook.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht